Η κυβέρνηση εδώ και μήνες διαπραγματεύεται με τους δανειστές το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ads

Στην αρχή η κυβέρνηση διακήρυττε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση λήψης νέων μέτρων. Είχαμε διαψεύσεις, πως δεν συζητάμε μείωση αφορολόγητου και συντάξεων. 

Aλλά με την επιστολή Τσακαλώτου μπήκαν – μέσω του κόφτη – στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αλλά για μετά το 2018. Ώσπου ήρθε χθες η ευθεία δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Παπαδημητρίου: 

«Το αφορολόγητο και άλλα (;) διαπραγματεύονται». 

Η κυβέρνηση έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η πολιτική αστάθεια, με την ρεβανσιστική ΝΔ να περιμένει στη γωνία, είναι η χειρότερη εξέλιξη για τη χώρα. 

Ads

Πιστεύει επίσης ότι ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί καθώς η οικονομία θα έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης. 

Αν και η διεθνής κατάσταση, με την προεδρία Τραμπ και την αναταραχή στην ΕΕ, μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Ως τις 20 Φεβρουαρίου και το επόμενο eurogroup, που ίσως αποφασίσει να κλείσει την αξιολόγηση, ο χρόνος είναι μακρύς. Το μέτωπο ΔΝΤ – Σόιμπλε έχει ανασυγκολληθεί, αν ποτέ είχε ουσιαστικά διαρραγεί. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε, επίσης χθες, «ότι υπάρχει όριο στη διαπραγμάτευση». 

Δεν θα ήταν άσχημα να ξέραμε, ποιο ακριβώς είναι αυτό.