Η καταγγελία Μαρκογιαννάκη για την εξαγορά καρτών μέλους για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας είναι χαρακτηριστική απόδειξη ότι ακόμη και μια ορθή διαδικασία υπονομεύεται από τις παθογένειες του ίδιου του παλαιοκομματισμού.

Ads

Η ΝΔ καθόρισε ότι δικαίωμα στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη Νομαρχιακών, Τοπικών και συνέδρων, έχουν τα ταμειακώς τακτοποιημένα το τελευταίο έτος μέλη, πληρώνοντας 12 ευρώ. Ο πρώην Υπουργός κατήγγειλε ότι οικονομικοί παράγοντες αγοράζουν μαζικά κάρτες μελών ώστε να δημιουργήσουν δικά τους εκλεκτορικά σώματα και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες των περιπτώσεων ο αριθμός των μελών που ​τελικά ​απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στις ​κατά τόπους οργανώσεις  είναι περίπου ο διπλάσιος του αρχικού ενδιαφέροντος! Οι κομματάρχες δεν έκαναν κάτι νέο αλλά εφάρμοσαν τους μηχανισμούς που τα παλιά κόμματα μεταχειρίζονται στους επαγγελματικούς φορείς, στο συνδικαλιστικό κίνημα ή στην Αυτοδιοίκηση. 

Οι “τοπικοί παράγοντες” εξαγόρασαν τους αναγκαίους υποστηρικτές και την εκλογή τους για λίγες χιλιάδες ευρώ. Στην Κρήτη συνέβη με κάποιους οικονομικούς παράγοντες, σε άλλες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν μαζικές εγγραφές ρομά ή άλλων ​ευπαθών ​ομάδων. Οχι γιατί οι “βαρώνοι” ασχολούνται με τις Νομαρχιακές αλλά γιατί τα μεσαία στελέχη θεωρούν την πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό,  κλειδί πολιτικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ανέλιξης. 

Ads

Η συνάρτηση του μέλους με την υποχρέωση συνδρομής είναι λογικό μέτρο. Και επιβεβλημένο για κόμματα που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια,  να πληρώνουν τα μέλη τους και όχι ο ελληνικός λαός. Όμως αποδεικνύεται ότι η βάση τους είναι τόσο διαβρωμένη από τη φαυλότητα που, τελικά, χειραγωγεί και νοθεύει ακόμη και τις εσωτερικές εκλογές.

Εξάλλου, ανάλογα με τα στελέχη πάνε και οι νοοτροπίες…