Το Tvxs γιορτάζει τα ένατα γενέθλιά του και θέλει να πει στους φίλους του μια ιστορία. Τηv προηγούμενη εβδομάδα, ένα ολοσέλιδο άρθρο με ένα περίεργο τίτλο δημοσιεύθηκε στους New York Times: «Ε, Μαρκ Ζούκερμπεργκ η δημοκρατία μου δεν είναι εργαστήριο σου», έγραφε στον ιδιοκτήτη του Facebook o Stevan Dojcinovic, διευθυντής του KRIK, ενός ανεξάρτητου δημοσιογραφικού site στη Σερβία.

Ads

Ο Dojcinovic διαμαρτυρόταν γιατί το facebook, σε έναν από τους συχνούς πειραματισμούς του, είχε προχωρήσει σε μια «καταστροφική» αλλαγή στη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Βολιβία και την Καμπότζη: οι αναρτήσεις από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως αυτή του Σέρβου αρθρογράφου, δεν εμφανίζονταν πια στις fb σελίδες των χρηστών, αλλά σε μια ξεχωριστή κατηγορία, την οποία έπρεπε να επιλέξουν οι χρήστες για να δουν τις δημοσιογραφικές αναρτήσεις. Όπως πάνω από το 50% των επισκέψεων στη σελίδα του KRIK προέρχονται από το facebook, η επισκεψιμότητα του κατέρρευσε μέσα σε μερικές μέρες.

Η περίπτωση του KRIK, που προσπαθεί να ελέγξει τη διαφθορά στη νεαρή και ασταθή δημοκρατία  της Σερβίας, είναι χαρακτηριστική της ριζικής αλλαγής που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια: άλλοτε η ελπίδα μιας χωρίς ελέγχους πηγής ελεύθερης πληροφόρησης, το διαδίκτυο ελέγχεται πλέον από 3 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες την Google, το Facebook και την Amazon. ΟΙ δύο πρώτες ελέγχουν άμεσα το 70% της παγκόσμιας κυκλοφορίας στο ίντερνετ και όλες μαζί το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης και της « οικονομίας » του. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το πείραμα του facebook στη Σερβία και τις άλλες 3 χώρες δεν αφορά όσες αναρτήσεις είναι πληρωμένες: αυτές εμφανίζονται κανονικά στις fb σελίδες των χρηστών!

Πολλοί αναλυτές, μεταξύ τους και ο Τιμ Μπέρνερς-Λη, ένας από τους ιδρυτές του παγκόσμιου ιστού, υποστηρίζουν ότι το web πεθαίνει. Όπως τουλάχιστον το ξέραμε μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ως ένα δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης, δημιουργίας και επικοινωνίας. Όλο και περισσότερες εταιρείες, ανεξάρτητες ομάδες καταναλωτών ή ακτιβιστών ή πολίτες, που παλιότερα δημιουργούσαν τις δικές τους σελίδες, χρησιμοποιούν πλέον το facebook για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες ή τις απόψεις τους. H τύχη όσων συνεχίζουν να το αποτολμούν, εξαρτάται από  την παρουσία τους στο facebοok και την σειρά εμφάνισης στις αναζητήσεις της google. Εκτός και αν πληρώσουν διαφημιστική καταχώρηση, οπότε θα εμφανιστούν στις πρώτες θέσεις της αναζήτησης.

Ads

Αυτό το νέο περιβάλλον, όπου το χρήμα κυριαρχεί, επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες εκπλήξεις. Παραβιάζοντας την αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου, όπου όλες οι ομάδες, επιχειρήσεις, ενημερωτικά sites πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης στο web, οι εταιρείες-πάροχοι του διαδικτύου ετοιμάζουν νέα πακέτα, όπου οι πελάτες θα χρεώνονται λιγότερο αν περιορίζουν την πλοήγηση τους στο facebook, την google, το youtube ή την Amazon, και ακριβότερα πακέτα για όσους θέλουν ελεύθερη πρόσβαση σε άλλες σελίδες του web. Όπως ακριβώς κάνουν σήμερα οι πάροχοι συνδρομητικής ή δορυφορικής τηλεόρασης με τα πακέτα που προτείνουν στους πελάτες τους. Το ίντερνετ θα αντικατασταθεί από το trinet των Google, Facebook και Amazon. To πείραμα έχει ήδη ξεκινήσει στη Πορτογαλία, παρά τις αντιδράσεις.

Όπως όλα τα sites, το Tvxs.gr ευνοείται από την παρουσία του στα social media και από τις αναζητήσεις στη google, αλλά δεν εξαρτάται από αυτά. Στα εννιά χρόνια από την ίδρυση του, έχει δημιουργήσει μια σταθερή σχέση με τους αναγνώστες του, που το επισκέπτονται κατευθείαν, όπως θα αγόραζαν μια καθημερινή εφημερίδα. Παρά τις μικρές μας δυνάμεις, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη παραγωγή δικής μας ύλης, από τις αναλύσεις, τις συνεντεύξεις ή τις απόψεις μέχρι την δική μας καθημερινή γελοιογραφία.

Η σχέση εμπιστοσύνης με τους αναγνώστες έχει επίσης σφυρηλατηθεί με την επιμονή μας στην ελεύθερη ανταλλαγή των απόψεων, με τις οποίες συχνά δεν συμφωνούμε, την αδέσμευτή κριτική της εξουσίας όποια και αν είναι αυτή και τις συνεχείς προσπάθειες επιβεβαίωσης των ειδήσεων, έστω και αν αυτό γίνεται σε βάρος της «γρήγορης» είδησης που εξασφαλίζει ροές από τα social media. Σε μια εποχή που μας πλημμυρίζουν τα fake news, το Tvxs.gr είναι fake news free, αυξάνοντας συνεχώς όχι μόνο την επισκεψιμότητα του αλλά και το ποιοτικό προφίλ των φίλων του.

Η μάχη δεν είναι εύκολη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε, με τη δική σας συμπαράσταση. Μπορείτε να διαδώσετε το Tvxs.gr και να συμμετέχετε στη βελτίωση του, στέλνοντας προτάσεις στο [email protected]. Καλά μας γενέθλια!