Από την πρώτη μέρα φαίνεται ότι θέλει να δείξει τις προθέσεις του ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ για τα θέματα ατομικών δικαιωμάτων, «τάξης», εθνικής ασφάλειας και ενημέρωσης. Το θεσμικό αποτύπωμα είναι ενδεικτικό του πως αντιλαμβάνεται η νέα κυβέρνηση την… «κανονικότητα». 

Ads

Ήδη με την ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έγινε γνωστό ότι η αρμοδιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής περνά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γεγονός πρωτόγνωρο για τη Δύση. Η άσκηση της αρμοδιότητας από την Αστυνομία συναντάται μόνο στην Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν καθώς το ζήτημα της μετανάστευσης αντιμετωπίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς, την ΕΕ και τις οργανώσεις ως θέμα δικαιωμάτων και όχι ως ζήτημα «εισβολής».

Στο ίδιο μήκος κύματος η εξαγγελία για μεταφορά του ελέγχου των φυλακών και της σωφρονιστικής πολιτικής στην Αστυνομία πιστοποιήθηκε με τον ορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου και έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στο νομικό κόσμο καθώς η σύγχυση της καταστολής με το σωφρονισμό συναντάται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. 

Χαρακτηριστικό είναι επίσης τι από τα χαράματα είχαν ετοιμαστεί τα πρώτα προεδρικά διατάγματα. Σε αυτά προβλέπεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες θα διοριστεί επικεφαλής ένας ιδιοκτήτης security (!), τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και την ΕΡΤ, όπου τοποθετείται υπεύθυνος ενημέρωσης ο ρεπόρτερ της ΝΔ Γιάννης Τρουπής

Ads

Την ίδια στιγμή, οι αγορές, που κατά τα στελέχη της ΝΔ «προεξοφλούσαν» το «επενδυτικό σοκ» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αντέδρασαν και πολύ θετικά μετά τη νίκη της ΝΔ. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο κατέγραψε μεγάλη πτώση με αποτέλεσμα να χαθούν 3,2 δισ. ευρώ, ακυρώνοντας τους «γαλάζιους» ισχυρισμούς. 

Κατά τα άλλα, σήμερα, το ζήτημα για τα ΜΜΕ ήταν πως ο Μητσοτάκης «βρήκε τσιγαρίλα» στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας πως η ενημέρωση θα θυμίζει κάτι από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Το «έργο» εξάλλου το έχουν ξαναδεί οι πολίτες για αυτό και τα ελληνικά μίντια έχουν βρεθεί εδώ και καιρό στον πάτο της αξιοπιστίας παγκοσμίως.