Η νέα κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να αθετεί τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της, είτε επειδή οι αριθμοί “δεν βγαίνουν”, είτε επειδή ήταν εξαρχής αβάσιμοι. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η σταθερή της προσήλωση στην εξυπηρέτηση των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων, νομοθετώντας άμεσα, όποτε το κρίνει αναγκαίο.

Ads

Η βασική προεκλογική επωδός της “επανδιαπραγμάτευσης” του ύψους των πλεονασμάτων ξεχάστηκε πολύ γρήγορα παρά το γεγονός ότι για να επιτευχθεί στήθηκε ένα ολόκληρο αφήγημα που ήθελε το ύψος 3,5% της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της στους δανειστές. Άρα η διατήρησή τους καθιστά αναξιόπιστη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση Σαμαρά που είχε συμφωνήσει στο 4,5 %. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ήδη εξασφαλίσει τη μείωση αυτών των πρωτογενών πλεονασμάτων, χρησιμοποιώντας μέρος του “μαξιλαριού” 37 δις που έχει αφήσει ως προίκα. Αποδεικνύεται όμως ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το “μαξιλάρι” αντί να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των πολιτών, προορίζεται για τις Τράπεζες και τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων κατά τη συνήθη μεθοδολογία που θέλει τα κέρδη δικά τους και τις ζημιές να επιμερίζονται στον ελληνικό λαό. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του, προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση για την ποινική ασυλία των στελεχών των τραπεζών που διαχειρίζονται αναδιαθρώσεις δανείων, προφανώς μεταξύ άλλων και των κομματικών θαλασσοδανείων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όπως ομολογεί, το ζήτησαν οι τράπεζες και άρα οφείλει να το υλοποιήσει άμεσα! Χωρίς να  διερευνήσει το δημόσιο συμφέρον, ενώ παραμένει θολό ποια είναι αυτά τα δάνεια η αναδιάρθρωση των οποίων ανησυχεί τους τραπεζίτες και ζητούν την ασυλία.

Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο
ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζιδάκης ανατρέπουν και τη σύμβαση για το Ελληνικό προς όφελος του ιδιώτη. Ξεκινώνοντας το ξήλωμα της αρχικής συμφωνίας, φροντίζουν να καταργήσουν κάθε θεσμική προστασία γύρω από το ύψος στους ουρανοξύστες. Παρότι χαρακτηρίζεται ερμηνευτική, επί της ουσίας ικανοποιεί αίτημα των επενδυτών και, επιπλέον, τροποποιεί τον αρχικό νόμο για το Ελληνικό κατά τρόπο που αποτελεί ουσιώδη μεταβολή του διαγωνισμού με τον οποίο αναδείχτηκαν.

Αλλά και στις κατεξοχήν διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ήταν ψηφισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού φρόντισε να την καταργήσει. Για τις μικρές περιουσίες αλλά και την περιβόητη “μεσαία τάξη” δεν αλλάζει το παραμικρό. Αυτοί που ευνοούνται είναι οι μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες, για την ελάφρυνση των οποίων η κυβέρνηση ξοδεύει επιπλέον πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ισόποσο επιπλέον δημοσιονομικό κενό που -δεδομένης της διατήρησης των υψηλών πλεονασμάτων- θα πρέπει να επιμεριστούν.

Ads

Σε μια αποστροφή του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης “τροχιοδεικτικές βολές”. Πράγματι, είναι “τροχιοδεικτικές βολές” που δείχνουν από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις να εργαστεί και να νομοθετήσει για τις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες περιουσίες. Τον λογαριασμό ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα τον πληρώσουν άλλοι.