Μέσα στον καταιγισμό τροπολογιών και βελτιώσεων που κινούνται κόντρα σε κάθε κανόνα ορθής νομοθέτησης, η κυβέρνηση πέρασε μαζί με το τελευταίο διυπουργικό νομοσχέδιο, δύο τροπολογίες που σχεδόν απουσίασαν από τη δημοσιότητα αλλά ενέχουν μεγάλη πολιτική αξία αλλά και υποκρισία: Την αύξηση του πλαφόν των ανώτατων συντάξεων και την αναστολή κατεδάφισης των αυθαίρετων σε παραθαλάσσιες περιοχές. 

Ads

Στην πρώτη περίπτωση, με πρόσχημα τις συντάξεις 24.000 ευρώ που δήθεν έχουν δοθεί, η υπουργική τροπολογία Βρούτση, που κατατέθηκε μέσα στον πανικό από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης για τις υπόλοιπες τροπολογίες και η οποία μάλιστα δεν συνοδεύεται από Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό κενό που προκαλεί – έκανε το αντίθετο: Αύξησε το ανώτατο πλαφόν για τις συντάξεις από τις 3.000, που το τοποθετούσε ο Νόμος Κατρούγκαλου, στα 4.600 ευρώ! Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή που προφανώς αγγίζει μόνο όσους βρίσκονται στα συνταξιοδοτικά «ρετιρέ», ενδεχομένως δικαστικούς, golden boys τραπεζών κλπ. Μια τροπολογία με τεράστια σημασία – και σημειολογία – που πέρασε «στα μουλωχτά» και δεν έτυχε της παραμικρής δημοσιότητας ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις. 

Στη δεύτερη περίπτωση, με βουλευτική τροπολογία δόθηκε αναστολή στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ο καταθέτων βουλευτής της πλειοψηφίας Κ. Κατσαφάδος ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία θα διευκολύνει επιχειρήσεις τουριστικών περιοχών με αυθαίρετες κατασκευές με την αναστολή που δίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ εντοπίζει το πρόβλημα στην Αίγινα, που αποτελεί εκλογική του περιφέρεια και κάνει λόγο για «κατεδαφίσεις που βλάπτουν την εικόνα του τουρισμού». 

Επηρεάζει φυσικά όλη τη χώρα, πρόκειται για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 2011, δηλαδή «καραμπινάτα» αυθαίρετα που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» ενώ το γεγονός ότι η υπόθεση  αποσιωπήθηκε από τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ δείχνει πολλά. Γιατί η υπόθεση υπενθυμίζει τις πολύπαθες περιοχές όπως το Μάτι και άλλες – που θα μπορούσαν να έχουν αντίστοιχα τραγικές συνέπειες σε περίπτωση φωτιάς – όπου τα αυθαίρετα είχαν ξεκινήσει να κατεδαφίζονται από πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/3 των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι, έχασαν τη ζωή τους σε ένα συγκεκριμένο αυθαίρετο που είχε φράξει τη δίοδο προς τη θάλασσα. Η ΝΔ μετά την αδίστακτη τυμβωρυχία της τραγωδίας για μικροκομματικά οφέλη, τώρα αναστέλλει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στις παραθαλάσσιες περιοχές με μια βαθιά στρεβλή νεοελληνική λογική. 

Ads

Η ΝΔ  που συνεχίζει να αντιπολιτεύεται την προηγούμενη κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τη δημαγωγία ακόμη και τα fake news, με «νυχτερινές» της τροπολογίες και με μια παρωχημένη πολιτική αντίληψη προωθεί τα συμφέροντα μικρών ομάδων, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Και ταυτόχρονα, με θράσος, επιμένει να κουνά και το δάχτυλο…