Η παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο των επτά οικονομικά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, στην Ταορμίνα της Ιταλίας, επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις.

Ads

Ούτως ή άλλως διαχρονικά, οι ΗΠΑ υπήρξαν ένας μάλλον απρόθυμος συνομιλητής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ορατών ήδη συνεπειών της στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Παρόλα αυτά, η προεδρία Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της τήρησης των διεθνών συμφωνιών της χώρας και προώθησε μια πιο φιλική προς το περιβάλλλον πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με τελευταίο δείγμα γραφής την άρνηση του Λευκού Οίκου να εγκρίνει τον φαραωνικών διαστάσεων αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Keystone XL, μέσα από προστατευόμενες περιοχές.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ έδειξε ότι θα ξήλωνε κομμάτι – κομμάτι την περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του, η οποία εν πολλοίς είχε διαμορφωθεί και εξαιτίας των κινητοποιήσεων και των πιέσεων του αμερικανικού, οικολογικού κινήματος. Ο αγωγός Keystone XL εγκρίθηκε μέσω  προεδρικού διατάγματος, το οποίο δεν χρειάζεται επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ με μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκκενώθηκαν καταυλισμοί διαμαρτυρόμενων ακτιβιστών , σε πολλά σημεία – περάσματα του αγωγού.

Στην Ταορμίνα, ο αμερικανός πρόεδρος υπερέβη και τον ίδιο του τον εαυτό. Απέσυρε ουσιαστικά μονομερώς τις ΗΠΑ από το πλαίσιο των δεσμεύσεων του Παρισιού για το κλίμα, ενώ πληροφόρησε τους υπόλοιπους «G6» ότι θα ενημερωθούν για την περιβαλλοντική του πολιτική από το… twitter σε περίπου μια εβδομάδα!

Ads

Δέσμιος στα κελεύσματα του πετρελαϊκού λόμπι, του οποίου επιφανής εκπρόσωπος είναι ο πρώην πρόεδρος της ExxonMobil και νυν υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο Τραμπ αποτελεί μια ευθεία και καθαρή απειλή (και) για το κλίμα. Κάθε υπαναχώρηση των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου,ρυπαντή του πλανήτη, από τις διεθνείς, περιβαλλοντικές συνθήκες, φέρνει πιο κοντά τις ημέρες Αποκάλυψης, που θα ζήσει η ανθρωπότητα, αν οι μεγάλες χώρες δεν αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. Προτού να είναι πολύ αργά – αν δεν είναι ήδη…