Ένα απίστευτο πλέγμα ολιγωριών και αυθαιρεσιών έφερε στη δημοσιότητα η αποκάλυψη του TVXS για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τμήματος του λόφου του Φιλοπάππου.  Στη σκιά της Ακρόπολης, σε έναν τόπο φορτωμένο Ιστορία, ξετυλίγεται ένα κουβάρι παρατυπιών και αδιαφορίας, που απειλεί να «μεταφέρει» την έκταση όπου βρίσκεται ο «Διόνυσος» στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ads

Το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ, το πώς, δηλαδή, ένας τόπος ιστορικός που προοριζόταν για άλσος έγινε… εστιατόριο και πώς κινδυνεύει άμεσα πλέον να ιδιωτικοποιηθεί, καταγράφηκε αναλυτικά στο ρεπορτάζ που παρουσιάσαμε.
Και είναι μεγάλες προφανώς οι ευθύνες όσων κατά καιρούς βρέθηκαν στο τιμόνι των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και του Δήμου Αθηναίων, για τη θολή κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Υπάρχει, ωστόσο, λύση. Ο  Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης γνωρίζει ότι μπορεί να βάλει τέλος σε αυτή τη διαχρονική παρανομία και να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα μιας έκτασης πολύτιμης για την πόλη.

Μπορεί, αρκεί να το θελήσει!

Ο Δήμαρχος – ως νομικός και ο ίδιος, άλλωστε- γνωρίζει ότι το συγκριμένο οικόπεδο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος προχώρησε και σε απαλλοτριώσεις μονοκατοικιών το 1958, προκειμένου να διαμορφωθεί άλσος και πλατεία, όπως αναφέρεται και στο ρυμοτομικό σχέδιο.

Ads

Το μεγάλο ατόπημα των προκατόχων του κ. Καμίνη είναι, όμως, ότι ουδέποτε φρόντισαν να κατοχυρώσουν το οικόπεδο και να το μεταγράψουν στο υποθηκοφυλακείο. Κάπως έτσι, έδωσαν τη δυνατότητα στον ΕΟΤ να λειτουργήσει ως «καταπατητής» της έκτασης και οδήγησαν στην παράνομη αλλαγή ιδιοκτησίας, που επικυρώθηκε προ δύο ετών επί υπουργίας Όλγας Κεφαλογιάννη.

Η έκταση, ωστόσο, ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, όπως έχει αποφανθεί και η αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο κύριος Καμίνης δεν δικαιούται απλώς να τη διεκδικήσει. Υποχρεούται, για λόγους σεβασμού στην Ιστορία της πόλης, νομιμότητας και προφανούς δημοσίου συμφέροντος.

Ιδού η Ρόδος…