Η ανακοίνωση Τσίπρα για νομιμοποίηση της χορήγησης ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανακουφίζει αρχικά τους περίπου 240.000 ασθενείς στην Ελλάδα, που υπολογίζεται ότι έχουν ανάγκη από τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης.

Ads

Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς και οι οικογένειες τους που ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν, κατέφευγαν σε πρακτικές είτε παράνομες είτε κινούμενες σε μια γκρίζα ζώνη, εισάγοντας προϊόντα ιατρικής κάνναβης που εθεωρούντο παράνομα στην Ελλάδα αλλά νόμιμα σε μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραγωγή και διακίνηση ιατρικής κάνναβης αποτελεί σήμερα την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, πιο μπροστά και από τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Λόγω του κλίματος στην Ελλάδα που ευνοεί τη καλλιέργεια της κάνναβης, μεγάλες εταιρείες έχουν εδώ και καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη πραγματοποίηση επενδύσεων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από τη Γερμανία μέχρι το Ισραήλ, μια σειρά από χώρες βρίσκονται ήδη στη πρώτη ταχύτητα χωρών, στις οποίες μπαίνει τώρα και η Ελλάδα. Μάλιστα το Ισραήλ όχι μόνο κάνει εξαγωγές αλλά είναι πολύ μπροστά και στο τομέα της έρευνας, σε ένα τομέα που επίσης ελληνικές βιομηχανίες και επιστήμονες έχουν περιθώρια διάκρισης.

Ads

Η δημιουργική ασάφεια της κυβερνητικής ανακοίνωσης αφήνει μια σειρά από ζητήματα ανοιχτά. Δεν διευκρινίζει αν πέρα από την νομιμοποίηση της χορήγησης, δίνεται και η δυνατότητα καλλιέργειας και κάτω από ποιες προϋποθέσεις ή απλώς νομιμοποιείται  η εισαγωγή της. Σε αυτή τη τελευταία περίπτωση οι εισαγωγείς θα ωφεληθούν και οι ασθενείς θα ανακουφιστούν, αλλά η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να εισάγει και άλλα προϊόντα.

Δεν διευκρινίζεται επίσης σε ποιους ασθενείς  και με ποια διαδικασία θα χορηγούνται τα σκευάσματα ιατρικής κάνναβης και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ενημέρωση του ιατρικού κόσμου, που στη μεγάλη πλειοψηφία του δεν γνωρίζει τα περί ιατρικής κάνναβης. Το θέμα της αυτοκαλλιέργειας για προσωπικές ανάγκες επίσης παραμένει ανοιχτό. Για όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητος ο συντονισμός του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Ανάπτυξης. Και για να μην βρεθεί η χώρα πίσω από τις πολύ γοργές διεθνείς εξελίξεις, όλα αυτά μπορούν να γίνουν γρήγορα και τολμηρά βήματα.

Τέλος πρέπει να αποφευχθεί η πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης από την έτοιμη για όλα αντιπολίτευση αλλά από άλλους συντηρητικούς κύκλους. Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης δεν σημαίνει και της ψυχαγωγικής, αλλά σίγουρα διαμορφώνει ένα διαφορετικό πλαίσιο, περισσότερο φιλικό προς τα προϊόντα κάνναβης. Για αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει και μια εκστρατεία πληροφόρησης για τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης ψυχαγωγικής κάνναβης, ιδίως σε ευαίσθητες κατηγορίες όπως οι έφηβοι.