Τι σημαίνει «κουκουλοφόρος» και τι όχι υπενθυμίζει η Μαρία Εφίμοβα, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πηγή της δολοφονημένης δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια, που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις ύποπτες συναλλαγές της συζύγου του Πρωθυπουργού της Μάλτας, η οποία απευθύνθηκε στις ελληνικές αρχές προκειμένου να προστατευτεί.

Ads

Η Εφίμοβα, γραμματέας Διευθυντή «αμαρτωλής» τράπεζας διώκεται από τη χώρα της μάλλον προσχηματικά για ασήμαντα αδικήματα και βρίσκεται  στον Κορυδαλό. Αποτελεί χαρακτηριστική υπενθύμιση της «κόλασης» που περιμένει τους whistleblowers όταν αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους ενώ οι απειλές έχουν φτάσει μέχρι την οικογένειά της στη Ρωσία.

​Όπως ο Σνόουντεν, ο Ασάνζ ή ο Φαλσιανί που ​αποκαλύφθηκαν, φέρνοντας στην επιφάνεια τη φοροαποφυγή των ελίτ και τη διαφθορά των πολιτικού συστήματος, το οποίο «ξεχνά στα συρτάρια» τα στοιχεία.

Είναι μια απόλυτα μαφιόζικη πρακτική αλλά και μια ηχηρή διάψευση των θεωριών της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα περί «κουκουλοφόρων» που αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες του σκανδάλου Νovartis. Οι απειλές τους επιβεβαιώνουν, ακριβώς, την ίδια απόπειρα εκφοβισμού των μαρτύρων.

Ads

Η Εφίμοβα απειλείται και επιχειρεί να αποφύγει την έκδοση στη χώρα όπου δολοφόνησαν τη δημοσιογράφο που δημοσίευσε τις πληροφορίες της. Η κινητοποίηση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση και την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο στην Ευρώπη για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.