Το hashtag #Σχίνος βρέθηκε από νωρίς στην πρώτη θέση των ελληνικών trends στο Twitter με χιλιάδες αναρτήσεις. Εκφράστηκαν οργή, απόγνωση, απορίες. Τίποτα από αυτά δεν υπήρχε στα περισσότερα (φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) που μετέδωσαν την καταστροφή ψυχρά, καταγραφικά, ουδέτερα και εντελώς αποπολιτικοποιημένα.

Ads

Η κριτική της αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς υποβαθμίστηκε πλήρως για να αναδειχθούν οι δηλώσεις του Ν. Χαρδαλιά και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής για να τεθεί σε έλεγχο η πυρκαγιά.

Αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβαινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις με κυβέρνηση Τσίπρα θα μελαγχολήσει. Όχι γιατί τότε για τα πάντα, από φωτιές μέχρι πλημμύρες, έφταιγαν η Δούρου, ο Τόσκας ή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αλλά γιατί τώρα η ενημέρωση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης τόσο που είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στην ωμή προπαγάνδα και την κακή δημοσιογραφία.

Είναι είδηση ότι ο πρωθυπουργός επέστρεψε με ιδιωτικό ελικόπτερο από την Τήνο και αυτό έγινε γνωστό από το Documento χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί από ποιον και με ποιο μίσθωμα νοικιάστηκε;

Ads

Είναι είδηση ότι αν αυτό είχε συμβεί στον Αλέξη Τσίπρα θα είχε καταγγελθεί για διαπλοκή, για διαφθορά, για ελιτισμό, για υποκρισία και για πολλά άλλα ακόμη. Θα γίνονταν συζητήσεις επί συζητήσεων σε τηλεοπτικά πάνελ, θα γράφονταν πύρινα άρθρα και θα είχαν τεθεί αλλεπάλληλες ερωτήσεις στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για να υποχρεωθεί να απαντήσει.

Στα περισσότερα δελτία ειδήσεων, ο τίτλος «χιονοστιβάδα οι καταγγελίες Καλογρίτσα» προηγήθηκε του ρεπορτάζ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια με τις ηχηρές διαφοροποιήσεις της Μ. Γιαννάκου και της Ο. Κεφαλογιάννη. Και βέβαια ούτε λόγος για την πρώτη ρωγμή στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ούτε προβληματισμοί για τη σπουδή και την επιμονή της κυβέρνησης σε ένα νομοσχέδιο που διχάζει την κοινωνία και στο οποίο εναντιώθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν ήταν δα και «βόμβα Φίλη» ή «ρουκέτα Σκουρλέτη» για να γίνουν ρεπορτάζ για εσωκομματική αντάρα στη ΝΔ ή αντάρτικα που ανησυχούν τον Κ. Μητσοτάκη ή άνω – κάτω η ΝΔ ή καζάνι που βράζει το κυβερνών κόμμα. Αυτοί είναι τίτλοι για τον ΣΥΡΙΖΑ που προσφέρει άφθονη δημοσιογραφική ύλη για τα εσωκομματικά του είτε υπάρχει ουσία και βάθος είτε όχι.

Και βέβαια η σοκαριστική δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Λοβέρδου ότι ακόμη και αν κανείς έχει κακοποιήσει τη μητέρα του παιδιού του μπορεί να είναι καλός γονιός πέρασε σαν μία ακόμη υπερβολική ή ατυχής τοποθέτηση. Ούτε αποτροπιασμός από τους κεντρώους συμμάχους της ΝΔ ούτε αγανάκτηση από τους φιλελεύθερους.

Ψύχραιμα και μετρημένα. Άλλωστε, αύριο είναι μια άλλη μέρα. Ενδεχομένως καλύτερη για τη ΝΔ όπως θα εύχονται οι μακιγιέρ και οι αμπιγιέρ της στα ΜΜΕ.