Έλλειψη πολιτικού αφηγήματος , στρατηγικό αδιέξοδο ή επικοινωνιακή δυστοκία; Όποια και αν είναι η αιτία, η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θεωρία περί ανταλλαγής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Ads

Ο αρχηγός της ΝΔ σε μια συνέντευξη που «πάτωσε» σε τηλεθέαση, ισχυρίστηκε  ότι «είναι πεπεισμένος» πως ο Πρωθυπουργός αντάλλαξε τη μη περικοπή στις συντάξεις  με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι απολύτως αδιάφορο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιοι ήταν αυτοί που προσέφεραν στην κυβέρνηση την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και πώς μπορεί να συνδέονται με μια Συμφωνία που υπέγραψαν δύο κυρίαρχα κράτη.

Αυτό βέβαια θα κληθούν να το απαντήσουν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν,  στους οποίους απευθύνθηκε με επείγουσα ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.  Από την πλευρά του όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τη θεωρία συνομωσίας  ως «ξαναζεσταμένο φαγητό» αλλά μόνο για εσωτερική κατανάλωση αφού στην Ευρώπη δεν τολμά να μιλά για τέτοιες «σκευωρίες», όντας ήδη απομονωμένος, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ έχει ήδη κατακεραυνώσει μια φορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους ισχυρισμούς του.

Φαίνεται ότι η άτεχνη απόπειρα επαναφοράς στην επικαιρότητα του Μακεδονικού, σε περίοδο που το ενδιαφέρον φθίνει, μαρτυρά και το γενικότερο αδιέξοδο ενός κόμματος που πολιτεύεται μόνο με επικοινωνία και όχι με πολιτική. Έτσι εξηγούνται οι «ατυχείς» ερωτήσεις του για ένα παπαγάλο που θα ήθελε να μιλήσει για νίκη του, κάνοντας έναν πολύ αποτυχημένο συνειρμό με τους «παπαγάλους» γνωστών ΜΜΕ. Όπως και οι σκηνοθετημένες βόλτες στους δρόμους και οι «τυχαίες» συναντήσεις του με «ανυποψίαστους» πολίτες που του εκφράζουν την υποστήριξή τους και μετά αποδεικνύεται ότι πρόκειται για στελέχη του στενού κομματικού πυρήνα και συγγενείς  υψηλόβαθμων Νεοδημοκρατών. 

Ads

Και το ερώτημα είναι αν ο ανορθολογισμός, οι θεωρίες συνωμοσίας για εσωτερική κατανάλωση, οι αποτυχημένες επικοινωνιακές φιέστες και, γενικότερα,  η φυγή από την πραγματικότητα, συνάδουν με τις «γενναιόδωρες» δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν τα φιλικά μέσα της ΝΔ.