Το σόου Τραμπ συνεχίζεται. Μετά την επίθεση στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος με τη χαμηλότερη δημοτικότητα στην ιστορία, επέλεξε να χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά, την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα εναντίον μιας ομάδας τζιχαντιστών που δεν αποτελούν σοβαρή στρατιωτική απειλή για τη κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Και όλα αυτά ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη στη περιοχή.

Ads

Όπως και με τις διάφορες «μητέρες όλων των μαχών» στο φιάσκο του Ιράκ, στο θέαμα δόθηκε ο τίτλος «μητέρα όλων των βομβών». «Μια μητέρα δεν θα μπορούσε ποτέ να προκαλέσει τέτοιες πληγές στη φύση και τους ανθρώπους», απάντησαν οι Αφγανοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την επίθεση, ενώ οι διηγήσεις πολιτών που κατοικούν χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έκρηξης διηγούνται σκηνές που θυμίζουν Αποκάλυψη.

Οι Κασσάνδρες επιβεβαιώνονται, καθώς ο Τραμπ, αντίθετα με τις εξαγγελίες του περί μείωσης της αμερικανικής εμπλοκής στο εξωτερικό, ρίχνει λάδι στις διεθνείς εστίες έντασης, από την Συρία και το Αφγανιστάν μέχρι την Βόρεια Κορέα. Οι πολιτικοί του στόχοι είναι προφανείς όταν καλεί τους πολίτες να συγκρίνουν «τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια», εννοώντας ότι ο προκάτοχος του δεν ήταν όσο επιθετικός έπρεπε.

Οι επιθέσεις αυτές προκαλούν σοκ και δέος τους πολίτες και συγχρόνως οργή, δημιουργώντας περισσότερους εχθρούς. Το Global Terrorism Index, ένα σύστημα μέτρησης των τρομοκρατίας, δείχνει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυξάνονται μετά από κάθε παρόμοια στρατιωτική ενέργεια, είτε στο Αφγανιστάν ή αλλού.

Ads

Αυτό ίσως ελάχιστα ανησυχεί τον Αμερικανό πρόεδρο, που επιδιώκει να επωφεληθεί από αυτόν το φαύλο κύκλο κλιμάκωσης της βίας. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους «Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Τους έχω δώσει λευκή επιταγή».