«Ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ ώστε να φτάσει τελικά σε 3 χρόνια τα 730 ευρώ» ανέφερε με στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  «Είπαμε ότι θα αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό κάθε χρόνο με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το Φεβρουάριο αύξησε ήδη τον κατώτατο μισθό κατά 11%, δηλαδή κάλυψε τα επόμενα 3 χρόνια» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις 23 Δεκεμβρίου.

Ads

Αυτό σημαίνει πως είτε ο Πρόεδρος της ΝΔ εξαπατούσε εσκεμμένα το εκλογικό σώμα τρεις μέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, είτε πως ο ισχυρός υπουργός των οικονομικών ανακάλυψε την αύξηση του κατώτατου μισθού του ΣΥΡΙΖΑ με καθυστέρηση 11 μηνών. Σε κάθε περίπτωση ομολόγησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε προκαταβολικά τις αυξήσεις μιας τριετίας, που στη συνέχεια υποσχέθηκε η ΝΔ. Η Κυβέρνηση αναιρεί με τη χαρακτηριστική της κυνικότητα κάθε προεκλογική της δέσμευση και, όπως συμβαίνει πλέον με μαθηματική ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε εκ των υστέρων για να ισχυριστεί ότι ισχύουν και οι δύο αντικρουόμενες απόψεις.

Στα “κατορθώματα” της νέας κυβέρνησης που θα έφερνε “ανάπτυξη και δουλειές” καταγράφεται η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2019 και ο τρίτος συνεχόμενος μήνας απώλειας θέσεων εργασίας που καταγράφεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Άλλη μια ηχηρή διάψευση στο πλαίσιο της επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας από τις επιλογές και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αν συνυπολογίσει κανείς την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ένα σύνολο δεδομένων που παραπέμπουν σε εποχές μνημονίου.

Βέβαια, οι μισθωτοί δεν είναι η μόνη κατηγορία που εξαπατά η ΝΔ καθώς την ίδια μέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε τις μεγαλόστομες υποσχέσεις Μηταράκη για καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων μέσα στο 2020 με προκλητικό τρόπο: «Δεν μπορεί η συζήτηση στην Ελλάδα να είναι οι συντάξεις» και ομολόγησε κυνικά πως «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Τελικά, ούτε οι εργαζόμενοι , ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι εκατομμύρια “χαμένοι” του κοινωνικού μερίσματος, που λείπει εμφανώς από την αγορά και πλήττει τα εισοδήματα της “μεσαίας τάξης”, μπορούν να είναι σίγουροι για ο,τιδήποτε.

Ads

Το μόνο σίγουρο με ΝΔ είναι το ξύλο που πέφτει κάθε μέρα στους δρόμους. Για τα υπόλοιπα, βλέπουμε…