Δυστυχώς για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκτός από την προπαγάνδα υπάρχει και δημοσιογραφία – ακόμη και παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για τον πλήρη έλεγχό της.

Ads

Οπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ του TVXS, η Μενδώνη θέλει να χαράξει το όνομά της στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και να κερδίσει αθανασία. Τι ιδέα κι αυτή! Οι επόμενες γενιές να συνδέσουν το οικουμενικής σημασίας μνημείο με μια υπουργό Πολιτισμού που έχει στρέψει τον κόσμο του πολιτισμού εναντίον της. Οταν αποκαλύφθηκε το μεγαλομανιακό της σχέδιο, δεν είχε το θάρρος και την ειλικρίνεια να το υπερασπιστεί, αλλά κατήγγειλε δολοφονία χαρακτήρα και fake news.

Η ίδια η σύμβαση, όμως, που κατέθεσε στη Βουλή δείχνει ότι τα ψέματα είναι μόνο δικά της.

Καμία έκπληξη. Το ήθος της το μάθαμε καλά με την υπόθεση Λιγνάδη. Τον κάλυψε στην αρχή και, όταν οι αποκαλύψεις έγιναν σαρωτικές, τον άδειασε για να γλιτώσει. Μετά πήρε πάνω της την απόφαση για την τοποθέτησή του στην κορυφή του Εθνικού προκειμένου να προστατεύσει τον πρωθυπουργό και σε αντάλλαγμα να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα.

Ads

Εκτός από το ήθος της, μάθαμε και την αισθητική της με το τσιμέντωμα της Ακρόπολης δήθεν για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρία. Απέδειξε με τον πιο αποκρουστικό τρόπο ότι θεωρεί ιδιοκτησία της τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου και δεν αισθάνεται την ανάγκη ούτε να λογοδοτήσει ούτε να συζητήσει για αμφιλεγόμενες αποφάσεις με αντίκτυπο που υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Εχοντας καταφέρει να συσπειρώσει όλες τις οργανώσεις του χώρου του πολιτισμού εναντίον της, χωρίς την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση της πλειοψηφίας των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών δίνει λυσσαλέο αγώνα να παραμείνει στο σύστημα εξουσίας και να σώσει την εικόνα της.

Και επειδή δεν μπορεί να τη σώσει με το έργο της, κατέφυγε στις πλακέτες και κρύφτηκε δίπλα στον χορηγό. Δεν πρόλαβε να το χαρεί γιατί την έπιασαν πριν την τοποθέτηση.

Το ακόμη πιο τραγικό γι αυτήν είναι πως ό,τι και να κάνει θα μείνει στην ιστορία ως η υπουργός Πολιτισμού που τοποθέτησε έναν κατηγορούμενο για βιασμούς ανηλίκων πρόεδρο του Εθνικού Θεάτρου.