To ξεκάθαρο άνοιγμα της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για συγκυβέρνηση όσο και η εμφυλιοπολεμική ρητορική, που καθίσταται πυρήνας του πολιτικού λόγου για την αξιωματική αντιπολίτευση, αποτυπώνουν ότι η ακροδεξιά διολίσθηση της ΝΔ βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. 

Ads

Με συνέντευξή του ο αρχηγός της Χ.Α. Μιχαλολιάκος, κάνει άνοιγμα στη Νέα Δημοκρατία και δηλώνει πρόθυμος για συγκυβέρνηση υπό  όρους. Επί της ουσίας αυτοί οι όροι, για τη σημερινή ΝΔ, δεν είναι παρά  «ανοιχτές θύρες», ενώ προτάσσει ως μείζον το θέμα του Μακεδονικού, στο οποίο εστιάζεται η εθνικιστική σπέκουλα πολλών πολιτικών δυνάμεων.

Η προσέγγιση αυτή δεν είναι η πρώτη μεταξύ Χ.Α. και ΝΔ. Είναι γνωστή και ομολογουμένη η υπόγεια διασύνδεση επί ημερών Σαμαρά-Μπαλτάκου. Ούτε και είναι περίεργη αν κρίνει κανείς από την ταύτιση που αρχίζουν και παρουσιάζουν τα δύο κόμματα. Όχι μόνο στο Μακεδονικό, όσο σταδιακά και στη γενικότερη ακραία αντικομμουνιστική και ευρύτερα ακροδεξιά ατζέντα που γίνεται σημαία της ΝΔ

Για αυτή τη Ν.Δ. όπου κυριαρχούν θεσμικά και πολιτικά οι Άδωνις-Βορίδης-Σαμαράς δεν είναι παράταιρο να της προτείνει συνεργασία ένας υπόδικος για τη διεύθυνση νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, η δράση της οποίας έχει και πολιτικές δολοφονίες. Παράλληλα, τόσο ο  χρόνος του «ανοίγματος», λίγο πριν την ολοκλήρωση της Δίκης της Χρυσής Αυγής, δημιουργούν ερωτηματικά και για τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Ads

Άλλωστε το πολιτικό αφήγημα πλέον για τον Μητσοτάκη, όπως φάνηκε την Τρίτη στη Βουλή διαμορφώνεται στο δίπολο «Εμείς οι πατριώτες, εσείς οι εθνικοί μειοδότες που ανταλλάξατε τη Μακεδονία με τις συντάξεις», αφήγημα που παραπέμπει στη φαρέτρα επιχειρημάτων  της Χ.Α. και των γραφικών εθνικιστών “Μακεδονομάχων”.  Το μόνο πρόβλημα για τη Ν.Δ. φαίνεται πως είναι η χρήση των όρων.

“Μην ξαναπείτε τη ΝΔ ακροδεξιά, είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ενώ τον χειροκροτούσαν ο αντιπρόεδρος Α. Γεωργιάδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης μετά από μια ομιλία με έντονα ακροδεξιά στοιχεία.

Δυστυχώς,ο ακροδεξιός κατήφορος συνεχίζεται για τη ΝΔ και η κοινωνία απειλείται από το επικίνδυνο αντιδημοκρατικό σύμπτωμα, που εμφανίζει αξιωματική αντιπολίτευση, αντίστοιχο των πιο μαύρων εποχών της χώρας.