Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ημερών η ελληνική κυβέρνηση συνάντησε την αντίθεση των θεσμών για το θέμα της επέκτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απριλίου. Όμως τι πραγματικά επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση και τι οι θεσμοί, είναι μια υπόθεση πολύ πιο βαθιά από τους τίτλους των ειδήσεων.

Ads

Σύμφωνα, με την ειδησεογραφία, η πρόταση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την παράταση της προστασίας και το χρονοδιάγραμμα του νέου πτωχευτικού κώδικα συνάντησε την άρνηση των θεσμών στη σχετική συζήτηση αν και σύμφωνα με διαρροές η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει επικαλούμενη την αναταραχή και τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες που προκαλεί ο κοροναϊός .  Οι θεσμοί μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αντιδρούν με επιχείρημα την ανάγκη για τη δημιουργία  “κουλτούρας πληρωμών” στον ελληνικό λαό , ζητώντας παράλληλα και τις ευνοϊκές προβλέψεις για κουρέματα οφειλών με βάση το Νόμο Κατσέλη.

Άγνωστες όμως παραμένουν οι πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας καθώς αυτή η περιβόητη “κουλτούρα πληρωμών” είναι το μόνιμο επιχείρημα του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ειδικά μετά το ξέσπαμα της πανδημίας, το επαναλαμβάνει περίπου σε κάθε του συνέντευξη και ομιλία,  και σημειώνει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Άλλωστε η ΝΔ ήταν το κόμμα που πρωταγωνίστησε επί χρόνια στη δαιμονοποίηση των δανειοληπτών συλλήβδην ως “στρατηγικών κακοπληρωτών” . Ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης άλλωστε, υπερθεμάτιζε στις αρχές Φλεβάρη υπέρ των funds που ζητούν γενικευμένους πλειστηριασμούς λέγοντας πως η κυβέρνηση θα προστατέψει τις τράπεζες από τους “μπαταχτσήδες”. Αλλά και μέσω του σχεδίου “Ηρακλής” η κυβέρνηση κατηγορείται ότι θεσμοθέτησε την υποχρέωση του κράτους να αποζημιώσει τα funds αν δεν εισπράξουν τις απαιτήσεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ads

Ο κοροναϊός προφανώς προκαλεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία θα αναθεωρήσει τις νεοφιλελεύθερες θέσεις της. Μπορεί να εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά την κρίση όμως, είναι σαφές ότι θα συνεχίσει με την ίδια ένταση, το πρόγραμμά της και θα χρησιμοποιήσει τον κοροναϊό ως πρόσχημα για την αναδιανομή που προκαλεί η εφαρμογή του.