Η πρώτη σοβαρή πολιτική ήττα του  Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο Τραμπ και επίσης ότι στο αμερικανικό σύστημα εξουσίας υπάρχουν εγγυήσεις και αντίβαρα που σπανίζουν στην Ευρώπη.

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμο που θα κατέστρεφε το Obamacare, το εθνικό σύστημα υγείας το οποίο προσέφερε ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους πολίτες των ΗΠΑ. Πριν από την εφαρμογή του, πάνω από 40 εκατ. Αμερικανοί δεν είχαν κανενός είδους κάλυψη. Πράγμα που σήμαινε ότι ήταν σχεδόν καταδικασμένοι σε θάνατο αν αρρώσταιναν, με δεδομένο το ιδιαίτερο υψηλό κόστος της περίθαλψης.

Ο Τραμπ προσπάθησε να υλοποιήσει μια προεκλογική του εξαγγελία, η οποία δεν συγκέντρωνε όμως τους απαραίτητους ψήφους στο αμερικανικό Κογκρέσσο, παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. Αρκετοί από τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν το νόμο Τραμπ, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να τον αποσύρει.

Πολλοί από τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές είναι εκατομμυριούχοι και στις εκλογικές αναμετρήσεις βασικά κερδίζει αυτός που έχει τα περισσότερα χρήματα για τηλεοπτικές διαφημίσεις. Παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν στην εκλογική τους βάση, συχνά περισσότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Επίσης, ειδικά για κοινωνικά θέματα, τα κινήματα πολιτών στις ΗΠΑ είναι ισχυρότερα από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ads

Το κυριότερο ίσως, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει την συναίνεση των νομοθετικών σωμάτων, πράγμα που σπάνια συμβαίνει στα προεδρικά ή και πρωθυπουργοκεντρικά συστήματα σε άλλες χώρες. Πρόκειται για προστασία της δημοκρατίας από την απόλυτη εξουσία ενός προσώπου και του στενού του κύκλου.