Οι εξελίξεις στην Ισπανία ήταν ραγδαίες μετά την καταδίκη δεκάδων στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος με συνολικά 351 χρόνια φυλάκισης για το σκάνδαλο με το “κρυφό Ταμείο” που έρχεται από το 2007, καθώς άμεσα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ κατέθεσε πρόταση μομφής.

Ads

Οι Podemos βρίσκονται στην ίδια γραμμή και θα υπερψηφίσουν την πρόταση, όμως οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, τέταρτοι σε κοινοβουλευτική δύναμη​,​ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά ζητούν νέες εκλογές, προφανώς για να διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί αφού δημοσκοπικά φέρονται να αντιστρέφουν τους ρόλους με το καταρρέον Λαϊκό Κόμμα. ​Έτσι για την αναγκαία πλειοψηφία θα πρέπει να συμμαχήσουν και τα μικρότερα αποσχιστικά ή εθνικιστικά σχήματα της Βουλής. Προοπτική όχι ευχάριστη.​

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός επιμένει ότι παραμένει ισχυρός και χρησιμοποιεί διαρκώς το χιλιοειπωμένο πρόσχημα ότι αυτός  εγγυάται τη σταθερότητα της οικονομίας, ένα αφήγημα ξεθωριασμένο που θυμίζει ίσως τ​ον Σαμαρά. Όμως ποια σταθερότητα εγγυάται αυτός που δίχασε τη χώρα​ του​ και την έφτασε στο χείλος της διάλυσης με το καταλανικό ζήτημα ενώ το κόμμα του βαρύνεται με το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της ισπανικής μεταπολίτευσης;

Το Σοσιαλιστικό κόμμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αριστερής του πτέρυγας και ο ηγέτης του κατηγορείται από τον συντηρητικό τύπο ότι εκκινεί από προσωπική φιλοδοξία. Όμως δεν φαίνεται να επιδιώκει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα, μια κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά με διαφορετικό πολιτικό πρόσημο.

Ads

Η κυβέρνηση του Ραχόι έχει κλονιστεί ​καθοριστικά και οι μέρες του είναι πια μετρημένες. Το στίγμα που αφήνει ιδιαίτερα αρνητικό καθώς κούρασε και δίχασε την Ισπανία χωρίς λόγο. Είτε προκύψει νέα κυβέρνηση είτε εκλογές, το ισπανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε συνεχή μετασχηματισμό με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των παραδοσιακών δυνάμεων όσο επιμένουν σε αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας.