Η απειλή πτώχευσης της ιστορικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ μαρτυρά την  πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη να θέσει τις πολιτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, ιδιαίτερα όσες τον έχουν αντιπαρατεθεί σε επίσημο τόνο.

Ads

Η εξέλιξη διέψευσε τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης καθώς κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε πολλαπλά εκτεθειμένος.

Αντικρουόμενα είναι τα επιχειρηματικά και οπαδικά συμφέροντα ανάμεσα στα οποία βρέθηκε από λάθος πολιτικό χειρισμό. Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις του κόμματος με αυτές των τοπικών στελεχών που διαφοροποιούνται από την ηγεσία και αντιδρούν στο πρόστιμο. Αντικρουόμενη είναι και η στάση του αρχηγού σε σχέση με τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά που προέτρεψε τον ομογενή επιχειρηματία να αποκτήσει την εταιρία ενώ τώρα ο Ιβάν Σαββίδης δέχεται ανελέητο πόλεμο από τη Ν.Δ.

Η ΝΔ όμως είναι εκτεθειμένη και για τις κομματικές διοικήσεις όπως αυτή που ευθύνεται  για το υπέρογκο πρόστιμο των 28 εκατ. ευρώ και ο παλιός δικομματισμός γενικότερα για τη λεηλασία των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που στο τέλος πουλήθηκαν «κοψοχρονιά» ή έκλεισαν. Η ΣΕΚΑΠ ήταν συνδεδεμένη με σοβαρές πολιτικές και επιχειρηματικές ισορροπίες και για αυτό κατέληξε στον Ιβάν Σαββίδη που τη διέσωσε.

Ads

Σε πολιτικό επίπεδο ο Σαββίδης έχει κατονομάσει όσους του ζήτησαν να αγοράσει την εταιρία και η σιωπή τους για όσα συνέβησαν το 2013, μαρτυρά πολλά. Σε επίπεδο θεσμών η δικαιοσύνη είναι αυτή που πρέπει να απαντήσει πως είναι δυνατόν να αθωώνονται ποινικά οι διοικήσεις και να επιβάλλεται επικυρώνεται διοικητικά το πρόστιμο.

Η εξαγορά της εταιρίας έγινε θεωρητικά για «εθνικούς λόγους». Και όπως έχει αποδειχθεί, όποτε κάποιος επικαλείται «εθνικούς λόγους» στη Θράκη, κάτι δυσάρεστο θα συμβεί…