Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την μερική κατάργηση της Σαρία για τους μουσουλμάνους στη Θράκη, δεν είναι εύκολα κατανοητή από κάθε Έλληνα στην πολιτική της διάσταση. Πολύ περισσότερο γιατί είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου, που εφαρμόζει τον ισλαμικό νόμο σε υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου για μια κατηγορία πολιτών της και αναθέτει καθήκοντα δικαστή-ιεροδίκη σε θρησκευτικούς ηγέτες! 

Ads

Υπέρ της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού τάσσεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ υπέρ της κατάργησης είχε ταχθεί πρόσφατα και η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και δεν τόλμησαν να τη νομοθετήσουν όταν είχαν την αποφασιστική αρμοδιότητα να το κάνουν. Και αυτό γιατί η εξαγγελία Τσίπρα έρχεται κόντρα στο πνεύμα της εποχής, που όχι μόνο δεν ευνοεί μεταρρυθμίσεις στα θέματα της μειονότητας της Θράκης αλλά πιέζει για κατάργηση όσων βημάτων που έχουν γίνει εδώ και 25 χρόνια.

Το γεγονός ότι η ακροδεξιά και όλοι οι συντηρητικοί κύκλοι αντιδρούν σφόδρα στη κατάργηση της Σαρία, δείχνει ότι είναι μια προοδευτική μεταρρύθμιση ενώ ​είναι αλήθεια ότι​ ​οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από την επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου σε προσφυγή μουσουλμάνας.

Πρόκειται για άλλη μια αριστερή “ρελάνς”από τις πολλές που θα συνεχίσει να προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση για να δοκιμάζει την “φιλελεύθερη” ή “προοδευτική” ρητορική που επαγγέλλονται ΝΔ και ΔΗΣΥ και να προκαλεί αμηχανία.  Όχι μόνο επειδή δοκιμάζει τη συνοχή τους αλλά και επειδή τα δύο παλιά κόμματα εφαρμόζουν επιλεκτική διγλωσσία ώστε να μην δυσαρεστούν συγκεκριμένα ακροατήρια και να αναλαμβάνουν άλλοι τις δύσκολες αποστολές. Καλή η δημαγωγία αλλά, τελικά «ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς»…

Ads