H αιφνιδιαστική παραίτηση της κυρίας Ράικου, αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτηματικά. Η εισαγγελέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς επικαλείται για την παραίτηση της δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, για μια άλλη υπόθεση εξοπλιστικών. Πίσω από το δημοσίευμα η κυρία Ράικου βλέπει «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» πού ήθελαν να συγκαλύψουν την υπόθεση Νovartis «και όχι μόνο» και να την εξοντώσουν.

Ads

Η θέση του εισαγγελέα για τη διαφθορά είναι ασφαλώς νευραλγική και επικίνδυνη, αφού πράγματι καλείται να αντιμετωπίσει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αναλαμβάνοντας τη θέση, θα έπρεπε ασφαλώς να το γνωρίζει. Τα μεγάλα ποσά που αναφέρει  στην επιστολή παραίτησης ότι δόθηκαν ως μίζες, ύψους 28 εκ. ευρώ, θα έπρεπε κανονικά να χαλυβδώσουν την απόφαση της να ρίξει φως στην υπόθεση. Διαφορετικά, ποιο είναι το μήνυμα που δίνει στους συναδέλφους της δικαστικούς και στην ελληνική κοινωνία; Ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη διαφθορά;

Aπό πολιτικής και δημοσιογραφικής πλευράς, η παραίτηση επίσης δεν βγάζει νόημα. Είχε στο πλευρό της τη κυβέρνηση, που έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την συνέχιση των ερευνών για την Novartis αλλά και για τις άλλες υποθέσεις που ερευνούσε η κυρία Ράικου: το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους παράνομους διορισμούς και τις παράνομες χρηματοδοτήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εταιρειών επικοινωνίας. Οι έρευνες για αυτές μένουν τώρα μένουν στη μέση. Όσο για την εφημερίδα Documento, αυτή είχε αφιερώσει ολοσέλιδα ρεπορτάζ στο σκάνδαλο Novartis, ώστε να βρίσκεται τώρα πίσω από επιχείρηση συγκάλυψης του.

Η θητεία της κυρίας Ράικου έληγε σε 2 μήνες. Σύμφωνα με το parapolitika.gr(https://www.parapolitika.gr/) που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, το αρμόδιο όργανο του Αρείου Πάγου, «επρόκειτο να συνεδριάσει σε περίπου 10 ημέρες για να ορίσει τον ή την αντικαταστάτριά της κ. Ράικου, αφού η λήξη της θητείας της επέβαλε και την αντικατάστασή της».

Ads

Η κυρία Ράικου θα πρέπει να κατονομάσει τα κέντρα εξουσίας και διαφθοράς που υποστηρίζει ότι ήθελαν να την εξοντώσουν. Αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της προς την Δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία. Διαφορετικά θα πρόκειται για  ηρωική έξοδο, που ίσως εξυπηρετεί και άλλες σκοπιμότητες.