Οι αντικρουόμενες δηλώσεις των Κ. Μητσοτάκη και Μ. Σπυράκη για το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από τα μνημόνια, προδίδει την έλλειψη στρατηγικής που ταλαιπωρεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Κανονικά, ένα κόμμα που αισιοδοξεί, μετά τις επόμενες εκλογές,  να σχηματίσει κυβέρνηση θα ευχόταν η τελευταία να έχει τις λιγότερες δυνατές δεσμεύσεις. Αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν ευνοεί την καιροσκοπική πολιτική του πρόεδρου της ΝΔ που υποστήριξε ακόμη και πρόσφατα ότι η χώρα θα εισέλθει σε 4ο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ads

Από την πλευρά της η κυρία Σπυράκη, υποστήριξε πως η χώρα «δεν θα βρίσκεται σε καθεστώς προγράμματος» από τις 20 Αυγούστου και μετά. Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, που παρακολουθεί καλύτερα τα πράγματα στις Βρυξέλλες, γνωρίζει ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και το Παρίσι και το Βερολίνο, θέλουν να τελειώνουν με την ελληνική εκκρεμότητα.  Θεωρούν ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν ήδη υποστεί μεγάλες θυσίες, ότι η κυβέρνηση έχει σεβαστεί και υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τους δανειστές και ότι η ΕΕ έχει με σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί, από την άνοδο της ακροδεξιάς, την Πολωνία και την Ουγγαρία, μέχρι το προσφυγικό.

Παρά την σιγή ιχθύος που περιβάλλει την χθεσινή συνάντηση του Ε. Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογο του Ο. Σολτς, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να διαβάσει κάτω από τις γραμμές του σύντομου twitter του γερμανικού  υπουργείου Οικονομικών: «Με καλές συνομιλίες προς μια νέα ισχυρή σχέση». Και όταν το Βερολίνο μιλάει για νέα σχέση, εννοεί ακριβώς ότι δεν θα είναι αυτή που είχε επιβάλλει τα προηγούμενα χρόνια ο Β. Σόιμπλε.

Ασφαλώς και μετά τον Αύγουστο θα υπάρξει  μια επιτήρηση, η μορφή της οποίας δεν έχει ακόμη ​συμφωνηθεί, καθώς υπάρχουν μια σειρά από αδιευκρίνιστοι παράγοντες, όπως ο ρόλος του ΔΝΤ, οι ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και ένας ακόμη, ο οποίος περιέχεται στη λακωνική δήλωση του γερμανικού υπουργείου: «το Βερολίνο αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Αθήνα». Το μπαλάκι είναι πλέον στην ελληνική πλευρά που πρέπει να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χώρας, που θα κάνει τομές με το προηγούμενο μοντέλο που οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ads

Ώστε τον Αύγουστο να τελειώσει όχι μόνο το μνημόνιο, αλλά και η οκταετής οδυνηρή περιπέτεια της χώρας.