To πρώτο ζήτημα που μπήκε στην προεκλογική ατζέντα, μετά την προαναγγελία των Εθνικών Εκλογών, είναι η απαίτηση της αντιπολίτευσης να μην ορίσει η κυβέρνηση τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης για την επόμενη θητεία, όπως είναι προγραμματισμένο.

Ads

Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα σε τηλεοπτική συνέντευξη κρίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στον ορισμό ενώ ακολουθούν Εθνικές Εκλογές για να προεξοφλήσει την ήττα της και να θεωρήσει ότι ο ορισμός πρέπει να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση. Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε πρώτος, και με το γνωστό ύφος, να υπογραμμίσει τον απώτερο στόχο της “στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ”, που είναι να μην προχωρήσει ο ορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ο ορισμός του Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία που έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν με την προεπιλογή και ήταν στο στάδιο της ακρόασης από τη Διάσκεψη των Προέδρων πριν την τελική επιλογή. Ανεξαρτήτως τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση, το γεγονός ότι αποτελεί το πρώτο ζήτημα που έθεσε η αντιπολίτευση εν μέσω κρίσιμης διερεύνησης μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς και ποινικών υποθέσεων για πολιτικούς και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου, είναι τουλάχιστον “άκομψο”. Μια ομολογία θεσμικής εμπάθειας των “μόνιμων ενοίκων της εξουσίας” απέναντι σε αυτούς που θεωρούν “προσωρινούς” και η έμπρακτη αμφισβήτηση της “ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης”.

Η πρεμούρα τους γεννά πολλά ερωτήματα για τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις τους. Άλλωστε τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο των “ανεξάρτητων αρχών” καθώς είχαν φροντίσει λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησής τους να ορίσουν ως Κεντρικό Τραπεζίτη τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συστηματικά υπονόμευε την ελληνική κυβέρνηση και εξίσου συστηματικά διαψεύστηκε σε όλες τις κινδυνολογικές προβλέψεις του.  Τώρα πλέον το γνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού επιχείρησε να κυβερνήσει με τον Στουρνάρα στα πόδια της, με ένα ανύπαρκτο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, με μια ανάπηρη Επιτροπή Ανταγωνισμού, με ένα εχθρικό προϊστάμενο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και με μια σειρά “αρχές” που πιστοποιούσαν τη διάκριση μεταξύ “κυβέρνησης” και “εξουσίας”.

Ads

Με τη συλλογιστική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη μόνο αν η ηγεσία της διορίζεται από τους ίδιους…