Η άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να παραχωρηθεί ο αρχαιολογικό χώρος του Σουνίου για το γύρισμα της σειράς του BBC «The Little Drummer Girl» σε σενάριο και σκηνοθεσία των φημισμένων Τζον Λε Καρέ και Παρκ Τσαν Γουκ (φωτογραφία), ήταν η αποστομωτική απάντηση της γραφειοκρατίας στην προσπάθεια της χώρας να επανέλθει στο προσκήνιο των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών.

Ads

Πριν από ελάχιστες μέρες παρουσιάστηκε η συνολική παρέμβαση για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου και ολοκληρώθηκαν επαφές σε όλο τον κόσμο με την κινηματογραφική βιομηχανία και τις μεγάλες πλατφόρμες. Και μόλις οι προσπάθειες αποδίδουν, το ΚΑΣ που σε άλλες περιπτώσεις παραχωρεί αρχαιολογικούς χώρους για επιδείξεις μόδας, υπονομεύει την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα και διεθνή προβολή της χώρας.

Μάλιστα, δείχνει προκλητικά αρνητική στάση, αρνούμενο να εξετάσει οποιαδήποτε εναλλακτική και προκαλεί την οργή της κυβέρνησης. Το πολιτικό σύστημα και οι φορείς του πολιτισμού και του τουρισμού οφείλουν να τοποθετηθούν χωρίς περιστροφές. Είτε πρόκειται για δυσκαμψία και εμμονές, είτε για σκοπιμότητες, η απόφαση του ΚΑΣ που ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, στερείται ​λογικής. Το Συμβούλιο φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται ούτε την κατάσταση της χώρας, ούτε τις προσπάθειες.