Πρόσφατα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ικανοποίησε το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων γνωμοδοτώντας υπέρ της απαλλαγής τους από τη χρήση μηχανημάτων POS. Κάτι αντίστοιχο ζητούν και οι γιατροί, υποστηρίζοντας ότι η χρήση POS παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο.

Ads

Συμβολικά και ουσιαστικά, οι δύο κατηγορίες που στην κοινή γνώμη θεωρούνται από τους πρωταθλητές της φοροδιαφυγής, επιβεβαίωσαν την κατηγορία. Οπως νωρίτερα είχαν διεκδικήσει να μην υπάγονται στην ίδια – βαρύτατη κατά τα άλλα- φορολογία με τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Πρόσφατα στοιχεία ανέδειξαν ότι οι δικαστές, θεωρητικά οι φύλακες των θεσμών στη χώρα, είναι η κατηγορία των υπόχρεων που αποφεύγει συστηματικά να υποβάλλει δηλώσεις «πόθεν έσχες». Το δε αίτημα οι δηλώσεις να εξετάζονται από επιτροπή αποτελούμενη αμιγώς από δικαστές, επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι το δικαστικό σώμα, εκμεταλλευόμενο την πολιτειακή του υπεροχή, μεροληπτεί υπέρ των προνομίων του και κατά της διαφάνειας.  Αποδέκτης αντίστοιχων κατηγοριών είναι ο πολιτικός κόσμος, που λόγω της έντονης αμφισβήτησης  των τελευταίων ετών, υποχώρησε από κάποια προνόμια και τώρα «κουνά το δάχτυλο» σε όσους υπεκφεύγουν.

Και αφού οι εκπρόσωποι της οικονομικής και θεσμικής ελίτ στη χώρα, διεκδικούν το δικαίωμα στη φοροδιαφυγή, τις υπέρογκες -σε ορισμένες περιπτώσεις- αμοιβές και την αδιαφάνεια, όλοι τους με την αμέριστη συμπαράσταση του μιντιακού συστήματος προσπαθούν να πείσουν ότι για τη χρεοκοπία της χώρας έφταιγε ο φουκαράς που δεν έκοψε απόδειξη για την τυρόπιτα… 

Ads