Η «πονηρή» κυβερνητική τροπολογία επανήλθε: προβλέπει την απαλλαγή των ακινήτων των Μονών του Αγίου Όρους από τον ΕΝΦΙΑ και είχε γίνει προσπάθεια να κατατεθεί στα κρυφά μια εβδομάδα νωρίτερα, χωρίς επιτυχία. Αυτήn τη φορά τη πρότειναν 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων και το θαύμα έγινε.

Ads

Δεν πρόκειται για ένα θαύμα αλλά για περισσότερα: απαλλάσσει τις  Μονές του Αγίου Ορους από παλιότερες «εκκρεμότητες» σχετικά με φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας που οι μονές δεν είχαν πληρώσει, ενώ καλύπτει την φοροαπαλλαγή και για τα τα εκτός Αγίου Ορους ακίνητα που οι μονές έχουν υπό την ιδιοκτησία τους.

Η τροπολογία, ατυχώς, μνημονεύει το άρθρο 105 του Συντάγματος «περί αρχαίου προνομιακού καθεστώτος», το οποίο αφορά σε διοικητική αυτοτέλεια και όχι σε φορολογική ασυλία. Όμως, αν πρόκειται να απαλλαγεί το Άγιο Όρος δεν θα βρεθούν ούτε συνταγματολόγοι, ούτε οικονομολόγοι, ούτε κόμμα που θα αντιδράσει. Για αυτό ψηφίστηκε επίσης από την ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών » και μόνο το Ποτάμι -και ορθότατα- την καταψήφισε.

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει έλθει σε συνεννόηση με την ηγεσία της εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά με τέτοιο δείγμα γραφής και τόσο συμβιβαστικές προθέσεις μάλλον το υπάρχον καθεστώς των πολλαπλών φοροαπαλλαγών θα διατηρηθεί. Οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους δεν ορίζονται από το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αφήσει στο συγκεκριμένο θέμα ένα αριστερό αποτύπωμα. Διαφορετικά που θα το αφήσει; 

Ads