Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τη διάταξη για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δεν προκαλεί έκπληξη και είναι συνεπής με το κοινοβουλευτικό της στίγμα. Έκπληξη αποτελεί η αντίδραση βουλευτών του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ίδια διάταξη!

Ads

Το νέο νομοσχέδιο  εκσυγχρονίζει το πλαίσιο για την υιοθεσία και αναδοχή και βάζει τέλος στις καθυστερήσεις που συντηρούσαν την παρανομία και στερούσαν από το κράτος τον αναγκαίο ρυθμιστικό του ρόλο. Η προσαρμογή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει την αναδοχή από ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, κατηγορία που συμπεριλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν έχει καμία σχέση με την υιοθεσία.

Η στάση της ΝΔ δεν είναι πρωτόγνωρη αφού στην παρούσα Βουλή έχει καταψηφίσει κάθε διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων. Συστήνεται ως «ευρωπαϊκό» κόμμα αλλά αρνείται μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική ακόμη και την ώρα που επιχειρεί να ανακτήσει ένα κεντρώο προφίλ.

Πρωτόγνωρη όμως είναι η άρνηση που εκφράζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επίσημα ή ανεπίσημα. Και μάλιστα όχι για κάποια προωθημένη ριζοσπαστική διάταξη αλλά για μια αυτονόητη ​«φιλελεύθερη» προσαρμογή. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής «υιοθεσίας» που μάλλον δεν πέτυχε.

Ads

Τόσο η υπερσυντηρητική ΝΔ όσο και η «συντηρητική συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ  θέτουν σε κίνδυνο το συνολικό νομοθέτημα, απολύτως αναγκαίο, που αφορά χιλιάδες ζευγάρια και επιλύει προβλήματα άλυτα επί δεκαετίες.