Το βράδυ του Σαββάτου στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε μια ακόμη αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση, στην οποία επτά αθώοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα οι φήμες ήθελαν την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι να αναβάλει τις εθνικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, λόγω της επίθεσης. 

Ads

 

Η είδηση κυριάρχησε στα δελτία ειδήσεων της Δύσης, αλλά πέρασε στα ψηλά στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Μόνο στο Αφγανιστάν, αξίζει να δούμε τι έγινε τη τελευταία εβδομάδα. Τη Τετάρτη από μια έκρηξη στο κέντρο της Καμπούλ σκοτώθηκαν πάνω από 80 άτομα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν. Σε νέα επίθεση την επόμενη μέρα, στο αεροδρόμιο της Τζαλαλαμπάντ, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και 5 τραυματίστηκαν.  

 

To Σάββατο, την ημέρα της επίθεσης στο Λονδίνο, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 18 τραυματίστηκαν από τρεις εκρήξεις στην Καμπούλ, την ώρα της ταφής του γιου του αντιπροέδρου της Γερουσίας του Αφγανιστάν.  Ο τελευταίος είχε σκοτωθεί μία ημέρα πριν, σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη ασφάλειας στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ads

 

Την ίδια έλλειψη ασφάλειας αρχίζουν να αισθάνονται και οι πολίτες της Δύσης. Ηταν αρκετή μια παρανόηση δευτερολέπτων μεταξύ των θεατών που παρακολουθούσαν τον τελικό του Champions League,  πάλι το Σάββατο το βράδυ, στο Τορίνο: 1.400 τραυματίες και επτά άτομα, μεταξύ τους ένα 8χρονο παιδί, χαροπαλεύουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, επειδή κάποιος θεατής πίστεψε ότι γινόταν τρομοκρατική επίθεση. 

 

Απέναντι στη κλιμάκωση του πολέμου δεν υπάρχουν παρά 2 λύσεις. Η μία είναι των λαοπλάνων δημαγωγών που ευνοούνται από το φόβο ενώ τα συμφέροντα που τους υποστηρίζουν κερδίζουν από τους πολέμους. Όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, που -με αφορμή την επίθεση στο Λονδίνο και πάντα μέσω twiiter- θύμισε  το διάταγμά του για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων σε αμερικανικό έδαφος και συγχρόνως κούνησε το δάχτυλο στον πακιστανικής καταγωγής δήμαρχο του Λονδίνου, που είχε συστήσει ψυχραιμία στους πολίτες , τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην αναβληθούν οι εκλογές. 

 

Η άλλη λύση είναι να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας. Και με γενναίες διεθνείς πρωτοβουλίες να σταματήσουν οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.