Ο καταδικασμένος για υπεξαίρεση σε ισόβια (που μετέπειτα μειώθηκαν) πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημόσιου, έμεινε στη φυλακή για κάτι λιγότερο από 4 χρόνια και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας.

Ads

Ο καταδικασμένος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (πρακτικά για μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ) σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, Άκης Τσοχατζόπουλος, έμεινε στη φυλακή λιγότερο από 4 χρόνια και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας.

Αν δεν υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αρκετοί ακόμη θα είχαν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είχαν εκτίσει ελάχιστο μέρος τους και θα είχαν αποφυλακιστεί με διάφορες αιτιολογίες. Ακόμη και ο πραξικοπηματίας Παττακός που εγκλημάτησε απέναντι στο ίδιο το πολίτευμα, έμεινε στη φυλακή λιγότερα χρόνια από όσα έζησε ελεύθερος, λόγω «ανηκέστου βλάβης»…

Ο Τάσος Θεοφίλου, που φυλακίστηκε λόγω των αντισυμβατικών πολιτικών του απόψεων και αθωώθηκε στο Εφετείο λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείου, έμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια ενώ η γνωστή Ηριάννα παραμένει στη φυλακή με επιβαρυντικό στοιχείο ένα δείγμα DNA που δεν υπάρχει πια.

Ads

Όσο οι δικαστές διαμαρτύρονται που αρκετοί τους κατηγορούν ότι μεταχειρίζονται το δικαιικό σύστημα με ιδεολογική και ταξική μεροληψία, τόσο οι ίδιοι φροντίζουν να το επιβεβαιώνουν. Αλλά ποιος θα δώσει πίσω στον αθώο Τάσο Θεοφίλου, τα 5 χρόνια νιότης που έχασε πίσω από τα σίδερα, επειδή οι ιδέες του δεν ήταν συμβατές με τη θεωρία της κυρίαρχης ιδεολογίας;