Οι αντιδράσεις που προκαλεί η διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Κομισιόν ανάμεσα στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων μαρτυρούν τις αντιστάσεις των συντηρητικών δυνάμεων στις προσδοκίες για εμβάθυνση και εκδημοκρατισμό των δομών της Ε.Ε.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαφωνεί με τη θέση της Ευρωβουλής για διατήρηση του τρόπου εκλογής που ίσχυσε το 2014 και ενδεχόμενη βελτίωσή της με προκριματικές εκλογές μέσα στις πολιτικές ομάδες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αντίδραση στην πρόταση Μακρόν για αναδιανομή εδρών σε μια ευρωπαϊκή λίστα «επικρατείας», την οποία μπλόκαρε στο Κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Σε ένα εντεινόμενο κλίμα αμφισβήτησης της εξουσίας προσώπων ​και θεσμών ​διορισμένων​,​ που προκύπτουν από «παζάρια» των ισχυρών, κάθε πρόταση που οδηγεί στην αύξηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης, του δημόσιου ελέγχου και της διαφάνειας των θεσμών συναντά τις αντιδράσεις πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Το θέμα της εκλογής του Προέδρου δεν είναι αυτοτελές αλλά συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση ενός μακροπρόθεσμου οικονομικού πλάνου για την Ε.Ε. Το σύνολο της ατζέντας Μακρόν άλλωστε για ολοκλήρωση, ομοσπονδοποίηση και κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο, συγκεντρώνει την αποδοχή των προοδευτικών και φιλελεύθερων δυνάμεων και την αντίθεση των συντηρητικών. 

Ads

Στην πραγματικότητα η σύγκρουση αφορά τις πολιτικές λιτότητας και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης, που δοκιμάζουν τη συνοχή της και την πίστη των πολιτών στο κοινό τους μέλλον. Η μάχη για την επιβίωση της Ένωσης περνά από την ανατροπή των πολιτικών που τη συρρικνώνουν και η δημοκρατική ​της ​αμφισβήτηση συσπειρώνει​,​ πια​,​ ευρύτερες δυνάμεις.