Μόλις η δικογραφία της Novartis που εμπλέκει τον Ανδρέα Λοβέρδο, διαβιβάστηκε στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και τα φιλικά τους ΜΜΕ επιχείρησαν με υστερικό λόγο και φτωχούς αντιπερισπασμούς να αναχαιτίσουν τις σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης για ένα μείζον θέμα. Δεν είχε σημασία αν τα επιχειρήματα περί “σκευωρίας” ή “φιάσκου” μπορούσαν να σταθούν αλλά κυρίως να υπάρξει μια υπέρμετρη όξυνση της αντιπαράθεσης που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσει συμψηφισμό ή συσκότιση.

Ads

Όμως σταδιακά αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές επιδιώξεις της “συμμαχίας της παραγραφής”. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μας ενημέρωσε πως αν υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ η έρευνα θα καταστεί παράνομη και άκυρη και οι υποθέσεις παραγράφονται. Ο πρώην Υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε επίσης πως τυχόν αδικήματα έχουν παραγραφεί, καθώς όπως δήλωσε “η μίζα είναι αδίκημα που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού”. Σε ανάλογες δηλώσεις περί παραγραφής προχώρησαν και άλλα στελέχη των δύο κομμάτων, ενώ αυτή ήταν από την αρχή και υπερασπιστική γραμμή του Άδωνι Γεωργιάδη. Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν σάλο και τα επικοινωνιακά επιτελεία αποφάσισαν στροφή 180 μοιρών.

Ως αποτέλεσμα, από την επομένη κόλας μέρα, και αφού ανανεώθηκε η θητεία της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη εναντίον της οποίας στοιχημάτιζαν για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η είδηση του σκανδάλου της Novartis ξαφνικά εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά από τα Δελτία Ειδήσεων και τον Τύπο. Η ειδησεογραφία και η πολιτική συζήτηση πήγαν στην ανομία, την ασφάλεια και τα “αγαπημένα” Εξάρχεια, που συστηματικά χρησιμοποιούνται όταν η αντιπολίτευση είναι σε αδιέξοδο. Μια εξώφθαλμη προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας από το τοξικό κλίμα και τις παρελάσεις στα πάνελ, μέσα σε λίγες ώρες στην απόλυτη σιωπή.

Τελικά, με τη συμπεριφορά τους και με την εμφανή προσπάθεια να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα, πείστηκε και ο τελευταίος πολίτης ότι και μεγάλο σκάνδαλο υπάρχει και απόπειρα συγκάλυψης εξελίσσεται. Εξάλλου και οι ίδιοι το ομολογούν: “Σκάνδαλο Novartis υπάρχει”. Απλά υπεύθυνοι… “δεν υπάρχουν”. Κι αν υπάρχουν θα φροντίσουν με την πρώτη ευκαιρία να παραγράψουν τις ποινικές τους ευθύνες.

Ads