Οι ​νέες ​αποκαλύψεις για τα paradise papers και τα τεράστια ποσά που διακινούνται σε φορολογικούς παραδείσους δείχνουν τον τρόπο που αυξάνεται η ανισοκατανομή του πλούτου και την υποκρισία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. 

Ads

Συνολικά εκτιμάται πως η ελίτ έχει “σταθμεύσει” σε φορολογικούς παραδείσους περίπου 8 τρισ. ευρώ. Η νέα διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων εμπλέκει μεγάλες επιχειρήσεις, διεφθαρμένους πολιτικούς, ανθρώπους του θεάματος, το οργανωμένο έγκλημα και άλλες πηγές εισοδημάτων, καθαρών και μη. Φοροαποφεύγουν μέσω υπεράκτιων οικονομικών κέντρων, μακριά από τις φορολογικές και διωκτικές αρχές, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι πληροφοριοδότες βρίσκονται υπό διαρκή απειλή και κίνδυνο.

Το θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθά στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων ενώ όπως αποκαλύφθηκε στην Ευρωβουλή με την εξεταστική επιτροπή  για τα panama papers  οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις είναι αυτές που εμποδίζουν τα αναγκαία θεσμικά βήματα για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος και τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα, ως αναγκαίων όρων. 

Η ουσία του κυκλώματος που ξεδιπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά και η ταξική ανισότητα. Ο πλούτος που παράγει ο πλανήτης δεν είναι απεριόριστος και όσο περισσότεροι πόροι στερούνται από τα δημόσια οικονομικά, τόσο συρρικνώνεται το κράτος πρόνοιας και δικαίου που προστατεύει τους αδύνατους​.

Ads

Τελικά, οι υπέρμαχοι της κυρίαρχης οικονομικής θεωρίας, το πρωί κουνάνε το δάχτυλο υπέρ της ανεξέλεγκτης οικονομίας της αγοράς και της δικαιοσύνης και το βράδυ βρίσκουν τρόπους για να ξεφεύγουν από τους νόμους και τους κανόνες ενώ τα χαμηλά εισοδήματα καλούνται να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα βάρη.