Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την επίθεση στη Ντούμα της Συρίας είναι τόσο κρίσιμη που εγκυμονεί τον κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης  με ασύλληπτες συνέπειες. Την ανησυχία για την πρωτόγνωρη διαμάχη μεταξύ ​Δύσης-Ρωσίας ενισχύει η εμπλοκή  του Ντόναλντ Τραμπ, ενός αλλοπρόσαλλου και απρόβλεπτου ηγέτη. 

Ads

Οι απίστευτες φράσεις που ανταλλάσσονται παραπέμπουν σε «νταηλίκια» της αλάνας και δεν είχαν καταγραφεί ούτε στην πιο σκληρή περίοδο του πραγματικού ψυχρού πολέμου. Ένα τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις αφού τόσο ανεύθυνες  ηγεσίες δεν προδιαθέτουν για μετριοπαθείς αποφάσεις.

Πολλοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή έχει αποδειχτεί πως ξεκίνησαν με κατασκευασμένες αφορμές, όπως η εισβολή στο Ιράκ. Υπάρχουν όμως διαδικασίες στον ΟΗΕ που θα έπρεπε να οδηγήσουν σε ένα ασφαλές και αξιόπιστο πόρισμα. Να διαλευκανθεί δηλαδή αν υπήρξε επίθεση με χημικά από τη συριακή ηγεσία ή πρόκειται για μύθους που κατασκεύασε η οργάνωση «λευκά κράνη», σύμφωνα με την ρωσική εκδοχή.

Είναι εύκολο να ξεκινήσει ένας πόλεμος αλλά πολύ δύσκολο να σταματήσει. Επείγει  να επικρατήσει υπευθυνότητα και διπλωματική γλώσσα και όχι «κόντρες» μέσω κοινωνικών δικτύων. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν στη μία άκρη βρίσκεται ο Πρόεδρος Τραμπ,  που μοιάζει ικανός να ξεκινήσει παγκόσμιο πόλεμο με ένα tweet…

Ads