Ο όρος ναζί είναι σύντμηση της λέξη National Socialism, εθνικοσοσιαλισμός. Επομένως ο εθνικοσοσιαλιστής είναι ναζί. Μόνο το  Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου μπόρεσε να ανακαλύψει ότι άλλο το ένα και άλλο το άλλο, επειδή -λέει- ο χαρακτηρισμός εθνικοσοσιαλιστής δεν έχει την ίδια απαξία και βαρύτητα με τον χαρακτηρισμό ναζί.

Ads

Και δυστυχώς ο Άρειος Πάγος επικύρωσε τη καταδίκη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα για εξύβριση, επειδή χαρακτήρισε εκπαιδευτικό της Λέσβου, δεδηλωμένο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής , «νεοναζί». Αν τον είχε αποκαλέσει εθνικοσοσιαλιστή, δεν θα υπήρχε ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Οι αρεοπαγίτες που έκριναν την υπόθεση και απέρριψαν την αναίρεση του δημοσιογράφου προέβησαν σε μια ακροβασία επιχειρημάτων, που δεν μπορεί να σταθεί ούτε με όρους απλής λογικής. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο μηνυτής, γυμνασιάρχης μάλιστα, υμνητής του εθνικισμού σε προσωπική του ιστοσελίδα και αλλού, δέχτηκε ότι είναι θιασώτης της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας,

Όπως συχνά συμβαίνει, η δικαστική απόφαση είναι σαν να λαμβάνεται σε άλλο κόσμο. Η ίδια η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι φανατικοί οπαδοί της, διακηρύσσουν ξεδιάντροπα  ότι «είναι η σπορά των ηττημένων του 1945» , όταν δηλαδή συντρίφτηκαν ο ναζισμός και ο φασισμός. Και τα βίντεο από τις τελετουργίες τους με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς δεν αφήνουν καμιά αμφισβήτηση για τα πιστεύω τους.

Ads

Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το 2003 έχει αποφανθεί υπέρ των δημοσιογράφων που προχωρούν σε αξιολογικές κρίσεις στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης για πρόσωπα, τα οποία τρέφουν και διατυπώνουν νεοναζιστικές αντιλήψεις.Μια ενδεχόμενη προσφυγή του καταδικασθέντος δημοσιογράφου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα εξέθετε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα- και όχι απλώς τη Δικαιοσύνη της.

Θα πρέπει τέλος να υπενθυμίσει κάποιος στους ανώτατους δικαστές ότι αυτή την εποχή διεξάγεται η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, που συνεχίζει τις προκλήσεις της εντός και εκτός του Δικαστηρίου, που με ευθύνη της Δικαιοσύνης έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα να καταλήξει σε ετυμηγορία. . Τέτοιες αποφάσεις αποθρασύνουν τους νεοναζί-εθνικοσοσιαλιστές. Έκτος πια και αν η απόφαση όχι Γιάννης Γιαννάκης του Αρείου Πάγου, θέλει να πετύχει ακριβώς αυτό..