Η αυθαίρετη πρωτοβουλία κάποιων να τοποθετήσουν μια σημαία σε βραχονησίδα κοντά στους Φούρνους, επανέφερε δυσάρεστες μνήμες από τα Ίμια. Δημιούργησε σοβαρό κίνδυνο επεισοδίου και διέκοψε την όποια επικοινωνία επιχειρήθηκε να αποκατασταθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, μετά τα συλλυπητήρια της τουρκικής ηγεσίας για τον θάνατο του Έλληνα πιλότου.

Ads

Σε μια εποχή που ο Ερντογάν καλλιεργεί συστηματικά μια στρατηγική έντασης στο Αιγαίο, ήταν ένας λάθος που διευκόλυνε τα σχέδια της Τουρκίας. Κανείς δεν μπορεί να απειλήσει ούτε χιλιοστό εθνικής κυριαρχίας αλλά αυτή δεν διασφαλίζεται με σημαίες, για τον ίδιο λόγο που δεν αμφισβητούνται οι εκατοντάδες νησίδες που δεν διαθέτουν.

Ο καθένας θα μπορούσε να κατατάξει τα κίνητρά των νεαρών από αγνά μέχρι αφελή ή επικίνδυνα,  αν δεν μπορούν να διανοηθούν τις συνέπειες ενός επεισοδίου. Η εθνική ακεραιότητα δεν διασφαλίζεται με  κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά με σοβαρή και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, η οποία δεν είναι υπόθεση του κάθε ιδιώτη αλλά των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας και του Στρατού.

Σε μια εποχή που η γείτονα επιζητά αφορμές, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παγιδεύσει τη χώρα.  Η Ελλάδα οφείλει σταθερά να διεθνοποιεί τα προβλήματα και να δημιουργεί συμμαχίες, όπως συνέβη με τους δύο στρατιωτικούς που η υπόθεση της συζητιέται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η τουρκική παγίδα είναι πολύ προφανής για να κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε.

Ads