Οι προτάσεις Νίμιτς για την επίλυση του Μακεδονικού δεν περιείχαν κάποια έκπληξη και η ελληνική διπλωματία μελετά τις επόμενες κινήσεις της στο τοπίο που ξεκινά τώρα να διαμορφώνεται. 

Ads

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα ​κάποιοι έχουν ενδώσει στον πειρασμό της ψευδοπατριωτικής δημαγωγίας αλλά τώρα θα πρέπει να τοποθετηθούν επί πραγματικών δεδομένων​​ και να δείξουν τη σοβαρότητα που έλειψε στη διάρκεια αυτών των 25 ετών ενός αχρείαστου εθνικού προβλήματος, που δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά, η πρώτη αντίδραση της οποίας δεν προκαλεί και αισιοδοξία. “Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ. 

Αυτό που απαιτείται από το πολιτικό σύστημα είναι να αντιληφθεί την κατάσταση των δύο χωρών και τα οφέλη από την επίλυση του ζητήματος. Από την άλλη, αν δεν υπάρξει λύση τότε θα διατηρηθεί η σύνθετη ονομασία ΠΓΔΜ, που ήδη περιέχει τον όρο “Μακεδονία”, ενώ ταυτόχρονα θα διαιωνίζεται η χρήση της ονομασίας “Μακεδονία”, μονολεκτικά, όπως αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από πλήθος χωρών και μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου.

Μέσα  σε όλα αυτά, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τη διπλωματία των ράσων και των εθνικιστών. Ιερείς, ακροδεξιοί και πατριδοκάπηλοι της σχολής Ψωμιάδη, διαγωνίζονται στη φαρσοκωμωδία του συλλαλητηρίου. Με κεντρικό ομιλητή το Φράγκο Φραγκούλη, απόστρατο που προαλείφεται για την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος που θα αποτελέσει τη «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και τους mainstream χρυσαυγίτες να διεκδικούν το δικό τους χώρο, έχουν επιδοθεί σε πλειοδοσία εθνικισμών. Σκιαμαχούν απέναντι σε ένα σχεδόν ανύπαρκτο αντίπαλο.

Ads

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και το πληρώνουμε ακόμη. Είναι λοιπόν ώρα για σοβαρότητα.