Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε εγκυκλίους σε όλες τις εκκλησίες για να γίνουν κηρύγματα κατά των αμβλώσεων στις 8 Σεπτεμβρίου και, σχεδόν ταυτόχρονα, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αντέδρασε στην γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι για να εξαιρεθεί ένας μαθητής από το μάθημα των θρησκευτικών δεν χρειάζεται οι γονείς του να δηλώσουν ότι αυτό γίνεται για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Ads

Σε μια συγκυρία θεσμικού ξεχαρβαλώματος και απώλειας εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα εξουσίας, η Εκκλησία και παράγοντες της επιρροής της προσφέρουν τις χειρότερες δυνατές υπηρεσίες σε μια κοινωνία που υποφέρει από την αύξηση του κόστους ζωής και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου.

Μετά την καθιέρωση της “Ημέρας του αγέννητου παιδιού” η Εκκλησία προχωρά ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση του σκοταδισμού αξιοποιώντας τον αμερικανικό εφιάλτη που ξεκίνησε μετά τη δικαστική απόφαση για την απαγόρευση των εκτρώσεων.

Προφανώς δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει η χώρα μας η τρίτη στην ΕΕ, μετά την Πολωνία και τη Μάλτα, όπου δεν επιτρέπονται οι αμβλώσεις. Αλλά επειδή έχουν προηγηθεί απόπειρες για συνέδρια γονιμότητας και για τέτοιας στόχευσης μαθήματα στα σχολεία, ο προοδευτικός κόσμος δεν μπορεί να εφησυχάζει.

Ads

Στα σχολεία υπάρχει διαχρονική παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών με τους αγιασμούς, τους εκκλησιασμούς, τα εικονίσματα στις αίθουσες και τις δυσκολίες στην απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Και αντί να γίνονται βήματα προόδου, δίνονται μάχες συντήρησης.

Η κυβέρνηση, ψαρεύοντας ψήφους στο θρησκευόμενο ακροατήριο, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβάλλει στην ανάσχεση των δυνάμεων του αναχρονισμού.

Για τις προοδευτικές δυνάμεις είναι ζήτημα ταυτότητας να δώσουν και αυτή τη μάχη – μαζί με όλες τις άλλες.