Μια αυτονόητη και επιβεβλημένη ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Περικλή Κοροβέση έγινε η αφορμή για να εκδηλωθεί σε όλο του το εύρος ο ακροδεξιός οχετός.

Ads

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρέτησε από τα κοινωνικά δίκτυα μέσω του επίσημου προφίλ της Προεδρίας, τον Περικλή Κοροβέση χαρακτηρίζοντάς τον «ένα σύμβολο αντίστασης στη δικτατορία, ένα μαχητικό υπερασπιστή της δημοκρατίας» και δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από ακροδεξιούς, με προεξάρχοντα τον γιο του βασανιστή της Μακρονήσου Χ. Σκαλούμπακα, που αμφισβητούν τους αγώνες και τη δημοκρατική υπόσταση του Κοροβέση, ως κομμουνιστή. Οι απόγονοι των βασανιστών, ενάντια στο βασανισμένο αγωνιστή…

Το να αποχαιρετήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έναν αγωνιστή της δημοκρατίας είναι απολύτως φυσικό. Φυσικό είναι επίσης να της επιτίθενται οι νοσταλγοί της δικτατορίας αν και προβληματίζει ή ύπαρξή τους. Αφύσικο είναι πως όλοι αυτοί συχνά-πυκνά, και ο Σκαλούμπακας μέχρι πριν λίγους μήνες, βρίσκουν καταφύγιο στη ΝΔ, που προτείνει την Σακελαροπούλου για το ύπατο αξίωμα αλλά ταυτόχρονα  παράσχει κάλυψη σε αυτούς που χυδαιολογούν εναντίον της. Άλλωστε υπάρχουν υπουργοί της ΝΔ που θεωρούν «ελαττωματικές» τις ιδέες της Αριστεράς ή συμφωνούσαν με τις θεωρίες του Σκαλούμπακα ότι στα ξερονήσια δεν έγιναν βασανιστήρια αλλά «διαπαιδαγώγηση».

Οι ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις βρήκαν και άλλες ευκαιρίες να εκτονωθούν, με όχημα τον κοροναϊό ως νόσο που αποτελεί «στίγμα» όταν ο ασθενής είναι φτωχός και περιθωριοποιημένος, όπως συνέβη με τους ρομά στη Λάρισα. Γύρω από τα κρούσματα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στήθηκε ένα ολόκληρο ρατσιστικό αφήγημα, ίσως και ως αντίδραση στις δηλώσεις Τσιόδρα  ενάντια στο μίσος και το διχασμό.  Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για μειοψηφίες, αν δεν υπήρχε η απίστευτη δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που δαιμονοποιεί τους ρομά και απειλεί ακόμη και με φύλαξή τους από το Στρατό.

Ads

Όλη αυτή η ακροδεξιά και ρατσιστική μάζα, δεν είναι σε «αδράνεια» την περίοδο της καραντίνας, καταπιέζεται και ψάχνει αφορμή να εκδηλωθεί.