Παρά τα 2 χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη μάθει να αποφεύγει τα αυτογκόλ. Τελευταίο παράδειγμα, η αξιόλογη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, πριν το ίδιο μεταθέσει τη συζήτηση στην αριστεία, προσφέροντας έτοιμο γκολ στην αντιπολίτευση.

Ads

Ακόμη και αν είναι σωστή η κλήρωση αντί της βαθμολογίας ως κριτήριο επιλογής των σημαιοφόρων στα Δημοτικά Σχολεία, το υπουργείο έπρεπε να αποφύγει να την νομοθετήσει αυτή τη στιγμή, που η αντιπολίτευση κατηγορεί τη κυβέρνηση για απαξίωση της αριστείας. Έτσι θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί επί της μεταρρύθμισης. Τώρα στη ΝΔ  δόθηκε ο χώρος να ξεδιπλώσει μια βολική συντηρητική ατζέντα και στο ΠΑΣΟΚ να ταυτιστεί με την ΝΔ.. Ξεχνώντας ότι ήταν αυτό που υποβάθμιζε ή καταργούσε την αριθμητική αποτίμηση στο Δημοτικό και η ΝΔ αυτή που την ενίσχυε.

Για την κυβέρνηση η απόφαση για τους σημαιοφόρους μαρτυρά την πίεση που δέχεται για να ικανοποιήσει το αριστερό της ακροατήριο. Αλλά τέτοιες κινήσεις δεν ωφελούν. Τις μοναδικές στην Ευρώπη μαθητικές παρελάσεις, που κληρονόμησε ιστορικά από δικτατορίες Μεταξά και ΣΙΑ, η αριστερά πρέπει να της καταργήσει. Όχι να τις «μεταρρυθμίσει». Αν η κυβέρνηση δεν έχει το κουράγιο να τις καταργήσει, δεν χρειάζεται να το ρίξει στη τύχη.