Ο θρυλικός όρος που καθιέρωσε ο Ευ. Βενιζέλος για να δώσει τροφή στο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα υιοθετήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη σε μια στιγμή που ήθελε να αναζωπυρώσει τα αντιΣΥΡΙΖΑ πάθη αξιοποιώντας το αχαρακτήριστο λάθος του Χρ. Βερναρδάκη.

Ads

Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική ερμηνεία που μπορεί να δοθεί στον συγκεκριμένο νεολογισμό…

Εκτσογλανισμός, για παράδειγμα, μπορεί να είναι να κατηγορείς τον πολιτικό αντίπαλό σου ως… εμπρηστή επειδή έβαλαν γκαζάκια σε ΜΜΕ που του είχε κάνει κριτική.

Ή να καταρρέει η «σκευωρία» στην οποία στήριξες μια θηριώδη προπαγάνδα και να κάνεις σαν να μην είχες στήσει εσύ το μηχανισμό σπίλωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Εκτσογλανισμός σίγουρα είναι το να δίνεις αυξήσεις στα golden boys της ΔΕΗ την ώρα που τα νοικοκυριά γονατίζουν από τους εξωφρενικούς λογαριασμούς και οι πιο ευάλωτοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους κοπεί το ρεύμα.

Ή να κάνεις έξωση για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες ενώ το κόμμα σου χρωστάει της Μιχαλούς και τα δύο/τρίτα του υπουργικού σου συμβουλίου έχουν πάρει υπέρογκα τραπεζικά δάνεια με χαριστικούς όρους.

Ίσως και να εμπίπτει στην ίδια έννοια το να αφήνεις απλήρωτους τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή ενώ οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ είναι εκρηκτικές και ενώ οι τουρίστες που νοσούν δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα.

Μήπως ταιριάζει στον ορισμό και το να κάνεις προσλήψεις ιερέων και όχι γιατρών, νοσηλευτών, πυροσβεστών, κοινωνικών λειτουργών;

Οπωσδήποτε το να κάνεις pushbacks και να καταγγέλλεις αυτούς που το αναδεικνύουν ή να χειραγωγείς τα ΜΜΕ και να συκοφαντείς όσους το επισημαίνουν.

Όχι, όχι, το πιο συμβατό είναι να γίνεσαι Συρίγος και να αποδοκιμάζεις τον «μύθο του Πολυτεχνείου» φωνάζοντας πως η χούντα δεν έπεσε από την αντίσταση αλλά από τον Αττίλα για να προσβάλλεις τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς και να βγάλεις τα απωθημένα σου για την ιδεολογική ηγεμονία της στον πολιτισμό και τη διανόηση.

Άμα είσαι και υφυπουργός Παιδείας μάλιστα, τότε ο εκτσογλανισμός γίνεται τέλειος.