Η θετική πρόταση της εισαγγελέως Εφετών, Μαρίας Γκανέ, προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, για την παραπομπή σε δίκη της πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, με την κατηγορία της απόπειρας απιστίας και τις επιβαρυντικές περιστάσεις των καταχραστών του δημοσίου, δίνει τροφή για σκέψη, ανεξάρτητα από την τελική τύχη της εισαγγελικής εισήγησης. 

Ads

Πρώτα από όλα, για την «υποδοχή» της από τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φρόντισαν να εξαφανίσουν την είδηση από τα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων, παρά το γεγονός ότι το ποσό του προστίμου, που χάθηκε προσώρας από τα εισπρακτικά ραντάρ, ανέρχεται στα 78 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, συντηρείται στην ειδησεογραφία, η αμφίβολης τελικά αποτελεσματικότητας τροπολογία για τη διαγραφή (;) των προστίμων της ΣΕΚΑΠ. Δύο μέτρα και δύο σταθμά μπροστά στην καθολική, κοινωνική απαίτηση ότι τα πρόστιμα από παράνομη δραστηριότητα επιχειρήσεων και επιχειρηματιών θα έπρεπε όχι απλώς να βεβαιώνονται, αλλά και να εισπράττονται, Οχι μόνο για να τονώνονται τα δημόσια οικονομικά αλλά και για να αποκαθίσταται στοιχειωδώς το αίσθημα δικαίου και ισονομίας.

Σε δεύτερο επίπεδο, η υπόθεση επαναφέρει το ζήτημα της περίφημων «τεχνοκρατικών» μεταγραφών στον σκληρό πυρήνα του δημοσίου, επειδή, υποτίθεται ότι συλλήβδην οι αρμόδιοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι διεφθαρμένοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες, ανίκανες και η γραφειοκρατία κωλυσιεργεί  ή σπεύδει βραδέως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και όμως στην περίπτωση του εν λόγω προστίμου, που αφορούσε την εταιρία Gennet για έκδοση εικονικών τιμολογίων, και οι αρμόδιοι υπάλληλοι φαίνεται ότι είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους, σε τρεις, διαδοχικούς και λεπτομερείς ελέγχους, και οι υπηρεσίες είχαν φροντίσει να τρέξουν την υπόθεση, προκειμένου να εισπράξουν, και η γραφειοκρατία είχε διεκπεραιώσει έγκαιρα τον φάκελο.

Μόνο όταν έφθασε η υπόθεση στο γραφείο της κυρίας Σαββαΐδου, τότε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο επανέλεγχος που διατάχθηκε από την ίδια την γύρισε τους δείκτες του ρολογιού της είσπραξης και των εσόδων πολύ πίσω.

Ads

Εντέλει, η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα στην αμφιλεγόμενων πρακτικών και συμβουλών φοροαποφυγής εταιρεία PricewaterhouseCoopers επαναφέρει το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας: ορισμένοι κοιμούνται τεχνοκράτες του ιδιωτικού, χρηματοπιστωτικού τομέα και ξυπνούν επικεφαλής δημόσιων οργανισμών, θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος.  Πριν αναλάβει την υπόθεση τους ο εισαγγελέας..