Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ένας στους δύο Έλληνες κάτω των 24 ετών είναι άνεργος, συνήθως μακροχρόνια, όπως περίπου και στην Ισπανία. Στην Ε.Ε. η κατάσταση είναι διαφορετική με την ανεργία να πλήττει έναν στους πέντε νέους, δείγμα ότι ο Νότος πληρώνει διπλά το κόστος της οικονομικής κρίσης και της ανισορροπίας.

Ads

Το 35,7% των Ελλήνων είναι αντιμέτωποι με προβλήματα φτώχειας ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 23,7 % με τις χώρες του Νότου αντιμέτωπες με δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις.  Οι γεωγραφικές ανισότητες στην απασχόληση έχουν άλλη μια δυσμενή διάσταση, αυτή της γήρανσης του πληθυσμού. Οι νέοι εργαζόμενοι και οι μελλοντικές γενιές καλούνται να επωμιστούν τη διπλή επιβάρυνση των δημογραφικών αλλαγών και της ανάγκης να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Οι κίνδυνοι από τη «δημογραφική βόμβα» είναι τεράστιοι ενώ οι επιπτώσεις στα Ταμεία ανυπολόγιστες.

Οι νέοι του ευρωπαϊκού Νότου, αυτοί που έχουν τις λιγότερες ευθύνες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, καλούνται να πληρώσουν «το μάρμαρο» της κρίσης, με βάρη που δεν τους αναλογούν. Οι εντεινόμενες αντιθέσεις μεταξύ των γενεών της Ευρώπης και μεταξύ Βορρά-Νότου, απειλούν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετών κοινωνιών.

Στον ορίζοντα, όμως, δεν φαίνονται μέτρα αλλά ούτε πολιτικές που θα μπορούσαν να αμβλύνουν το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα αλλά και καμία ουσιώδης ενδοσκόπηση για τις αιτίες των προβλημάτων στην απασχόληση. Για κάποιους, αντιθέτως, φαίνεται να υπάρχει ευφορία καθώς αυτός ο δρόμος της λιτότητας είναι ο ιδανικός…

Ads