Μπορεί ακόμη να μην έχει πιάσει τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά όπως πομπωδώς υποσχέθηκε, αλλά δεν το βάζει κάτω.

Ads

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι αποφασισμένος να ορμπανοποιήσει την κυβερνητική πολιτική ασφάλειας αξιοποιώντας το παρελθόν του στην κεντροαριστερά ως τεκμήριο ξεπλύματος της αυταρχικής στροφής του συστήματος Μητσοτάκη.

Αφού ανακοίνωσε προσλήψεις χιλίων και πλέον αστυνομικών για την προστασία πέντε πανεπιστημίων, προχώρησε ακάθεκτος σε μια νέα ρύθμιση για τις διαδηλώσεις που προβλέπει μεταξύ άλλων την οριοθέτηση του χώρου στον οποίο θα βρίσκονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Μετά την κατακραυγή αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση για μια διευθέτηση πολύ χρήσιμη προκειμένου να μην υπάρχουν ντοκουμέντα για την υποστήριξη καταγγελιών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Δεν ανακάλυψε, βέβαια, την πυρίτιδα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ. Μακρόν, πολύ νωρίτερα, έβαλε φωτιά στο Παρίσι με το νόμο που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο αστυνομικών σε ώρα υπηρεσίας «με βλαπτικό σκοπό» και προβλέπει φυλάκιση ως ένα έτος και πρόστιμα 45.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Ads

Για να αντιμετωπίσει τις δημοσκοπικές δυσκολίες που προκαλεί η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και της ύφεσης, ο εκλεγείς ως κεντρώος Μακρόν έγινε Σαρκοζί προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις στον δημοκρατικό κόσμο της Γαλλίας και ειδικά στη νέα γενιά.

Ο Χρυσοχοϊδης πάει βήμα-βήμα. Επιλέγει πιο σταδιακή προώθηση μεθόδων σκληρής καταστολής που κατατείνουν στον εκφοβισμό των δυνητικά ανυπάκουων, στη διασφάλιση της κυριαρχίας της προπαγάνδας της ΕΛ.ΑΣ ως μοναδικής αλήθειας, στη διέγερση υπερσυντηρητικών κοινωνικών ανακλαστικών μέσα από την υπόσχεση ησυχίας σε μια ανήσυχη εποχή.

Η νέα πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έγινε γνωστή ταυτόχρονα με την απόφαση για αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς και ενώ ο έγκυρος στα κυβερνητικά νέα «Βηματοδότης» έγραψε ότι στο τραπέζι βρίσκεται η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Είναι σύμπτωση; Και να είναι, πρόκειται για έναν καθόλου τυχαίο συγχρονισμό. Ξεδιπλώνεται η στρατηγική Βορίδη για την ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς μέσα από το ξερίζωμα του αξιακού κώδικα της Αριστεράς που επηρέασε καθοριστικά την ελληνική πραγματικότητα. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και το πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ συναντιούνται στο σύστημα Μητσοτάκη και έχουν πολλά να μοιραστούν.

Ο ένας για τον άλλο και οι δυο μαζί για την επιβολή της πιο σκληρής Δεξιάς που γνώρισε ο τόπος στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.