Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 είχε δύο βασικές διαφορές από το παρελθόν, ακόμα και το πρόσφατο.

Ads

Ο Αλ.Τσίπρας έχοντας «στην πλάτη» τουλάχιστον άλλα δύο βαριά και δύσκολα μέτρα που θα ψηφιστούν από την κυβέρνησή του και θα εφαρμοστούν την διετία 2019 – 2020, εμφανίστηκε απόλυτα προσγειωμένος αλλά ταυτόχρονα και προσηλωμένος στο στόχο της εξόδου από το Μνημόνιο στα μέσα του επόμενου έτους. Και με λύση τώρα για το Χρέος.

Το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Η διαπραγμάτευση έληξε θετικά», παρ’ ότι «χάσαμε και κερδίσαμε». Και, σημειώνουμε εμείς, ότι χάσαμε τις συντάξεις που θα κοπούν για 13η φορά, ενώ φορτώσαμε με φόρους, έστω και μικρούς, μερικά εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχουν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, μέχρι το όριο της φτώχειας!

Καθόρισε όμως και το στοίχημα, δηλ. το στόχο: Δώσαμε τις συντάξεις και το αφορολόγητο, αλλά θα πάρουμε ρύθμιση για το Χρέος.

Ads

Και αν κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε πίσω εσείς θα κάνω και εγώ»: Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν αρχίσουν παράλληλα να εφαρμόζονται τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, από τις αρχές του 2019. «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα αν δεν τηρηθεί μια συμφωνία», υποστήριξε.

Άλλωστε η ρύθμιση του Χρέους αποτελεί το βήμα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Μ. Ντράγκι έχει διαμηνύσει ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός, στον ΑΝΤ1 μέτρησε τα λόγια του στις αναφορές του στην Μέρκελ και τον Σόϊμπλε, χωρίς να αρνηθεί το παρελθόν του, υπενθύμισε τις ανοησίες, και τις υπερβολικές και πάντα αρνητικές προβλέψεις των φωστήρων του ΔΝΤ, ενώ ασχολήθηκε ελάχιστα με την αντιπολίτευση.

Το αφήγημα Τσίπρα, αν όλα εξελιχθούν χωρίς θεαματικές ανατροπές, δείχνει σε πιο στέρεα βάση από ότι στο παρελθόν. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη κυβερνηση κατάφερε να σταθεί στο τηλεοπτικό ρινγκ, όπου όμως πάντοτε διέπρεπε. Τον πιο δύσκολο αγώνα για  το χρέος θα φανεί αν μπορεί να τον κερδίσει τις επόμενες εβδομαδες.