Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή “Αταίριαστοι” στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είχε ενδιαφέρον πριν δοθεί: Μετά από δυόμισι χρόνια, θα πήγαινε στο κανάλι του Φαλήρου που έχει διακριθεί στον αντιΣΥΡΙΖΑ αγώνα και στηρίζει την κυβέρνηση χωρίς προσχήματα. Το αντίστοιχο θα ήταν να δώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέντευξη στο “Κόκκινο” ή στο Documento.

Ads

Προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στην Σ. Κοσιώνη και τον Αλ. Παπαχελά, και είχε φανεί στις δημοσκοπήσεις ότι η παρουσία του εκεί είχε φέρει άνοδο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Η αντοχή στην μεγάλη πίεση που δέχθηκε και οι απαντήσεις που έδωσε λειτούργησαν υπέρ του, ακριβώς επειδή είχε το θάρρος να εκτεθεί σε ένα απροκάλυπτα εχθρικό περιβάλλον και την ικανότητα να ανταπεξέλθει παρά το ασφυκτικό “μαρκάρισμα”.

Η τωρινή εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ έκανε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση επειδή είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον Γ. Αυτιά, μαγνητοσκοπημένη και εύκολη. Ο πρωθυπουργός στο γραφείο του, με την άνεσή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο στούντιο, ζωντανά, να αποκρούει διασταυρούμενα πυρά – όπως συμβαίνει στις “κανονικές” συνεντεύξεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τη μονοφωνία που πιστεύει ότι υπάρχει στα ΜΜΕ και δέχθηκε ερώτηση για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ από την Κουμουνδούρου. Ο ίδιος δεν αναγνώρισε ότι ισχύει αυτό και δήλωσε ότι αν συμβαίνει, δεν τον εκφράζει.

Ads

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1, είχε επιτεθεί στη δημοσιογράφο Ελ. Καλογεροπούλου λέγοντας:  «Εσείς εκπροσωπείτε τον ελληνικό λαό, και όχι εγώ που είμαι εκλεγμένος από 70.000 πολίτες; Από πού είστε εσείς εκπρόσωπος του λαού; Είστε μια υποστηρίκτρια του ΣΥΡΙΖΑ φανατικιά και τίποτα άλλο». Πριν φτάσει σ αυτό το ξέσπασμα την είχε ψέξει: «Σταματήστε την κλάψα και τη μιζέρια κυρία μου, βλάπτετε την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης: Α. Γεωργιάδης για ακρίβεια: «Μην γκρινιάζετε, όχι άλλη μιζέρια, κάνει κακό στην Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, από το βήμα της Βουλής, πρόσφατα, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής, δεν έκρυψε τη χαρά του για τις δικαστικές περιπέτειες των δημοσιογράφων Κ. Βαξεβάνη και Γ. Παπαδάκου απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα: “Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά”.

Στοχοποίηση δημοσιογράφων, λοιπόν. Υπάρχει καλή και κακή στοχοποίηση; Λίγη και πολλή; Σχετική και απόλυτη; Αθώα και ύποπτη; Θεμιτή και αθέμιτη;

Οχι, η στοχοποίηση δημοσιογράφων είναι πάντα απαράδεκτη. Ακόμη και όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους κατά την άποψη του επιτιθέμενου και των υποστηρικτών του. Ακόμη και όταν δεν αφορά συναδέλφους στο ίδιο “μαγαζί”. Ακόμη και όταν τα θύματα δεν είναι οικεία ούτε συμπαθή. Ισως ακόμη περισσότερο τότε.