Ιδιαίτερα μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών τη προηγούμενη Κυριακή στις τοπικές γερμανικές εκλογές, μοιάζει περισσότερο δικαιολογημένη η αισιοδοξία του πρωθυπουργού,που όπως δήλωσε χθες, θα αναγκαστεί , λόγω των θετικών εξελίξεων, να φορέσει γραβάτα:  με τη νίκη σχεδόν εξασφαλισμένη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, Μέρκελ και Σόιμπλε μπορούν τώρα να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις για το χρέος, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους.

Ads

Παραμένει όμως το γεγονός ότι τις ίδιες μέρες που από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες έρχονται νέα, τα οποία  σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα είναι «πολύ καλά για να είναι αληθινά», στη Βουλή βρίσκεται προς ψήφιση ένα νέο οδυνηρό πολυνομοσχέδιο. Οι περικοπές που προβλέπει, κυρίως για το 2019 και το 2020, θα έχουν υφεσιακές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ανεξάρτητα από το αν και πως θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα που πρόκειται, επίσης προκαταβολικά, να ψηφιστούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ρύθμιση του χρέους αποτελεί την λυδία λίθο του ελληνικού προβλήματος. H διευθέτηση του θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση, πολλού περισσότερο αφού η προηγούμενη των Σαμαρά-Βενιζέλου υποστήριζε, επειδή έτσι ήθελε το Βερολίνο, ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν αποτελεί πρόβλημα.

Οι πολίτες όμως δεν παύουν να ανησυχούν για την περικοπή των συντάξεων και την ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση τους, τα επόμενα χρόνια. Εως ότου λοιπόν η όποια διευθέτηση του χρέους μεταφραστεί σε ανάκαμψη της οικονομίας και περιορισμό της ανεργίας, θα ήταν ίσως καλό η γραβάτα του πρωθυπουργού να παραμείνει στην ντουλάπα του. 

Ads