Το κλίμα που προετοίμασε ο Ερντογάν για την επίσκεψη στην Αθήνα και η επιθετική του διάθεση, θεωρούσαν δεδομένη τη μετριοπαθή στάση της ελληνικής πλευράς αλλά η αντεπίθεση Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας, του έκοψαν τη φόρα απότομα. 

Ads

Είναι πρωτόγνωρο ότι ειπώθηκαν δημόσια από τους Τσίπρα και Ερντογάν, οι ξεκάθαρες θέσεις για όλες τις ελληνοτουρκικές διαφορές και δεν έμειναν σε  κοινότυπες και ανούσιες δηλώσεις. Είναι ιστορικής σημασίας ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε με σκληρές εκφράσεις για τα ανοιχτά θέματα όπως το Κυπριακό, τα θρησκευτικά μνημεία αλλά και το θέμα των «8» αξιωματικών.

Ο Ερντογάν μετά την κόντρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέφυγε τις λεκτικές προκλήσεις ​στο Μαξίμου αλλά επιχείρησε να διατηρήσει  το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης ψηλά στην ατζέντα. Εκεί υπήρξε και η πιο εύστοχη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που δεν αντιμετώπισε τα μειονοτικά ζητήματα ως διμερείς διαφορές αλλά εσωτερικά ζητήματα ελλήνων πολιτών για τους οποίους φροντίζει  η Ελληνική Κυβέρνηση.

Εμμέσως, υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα ενώ τις ανεδαφικές αιτιάσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης, εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «άδειασαν» πολύ γρήγορα και η ΕΕ αλλά και το State Department, ενώ αρνητικό ήταν το κλίμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον διεθνή Τύπο.

Ads

Η ενόχληση που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως και το ελαφρύ «τσαλάκωμα» που υπέστη το προφίλ του Τούρκου Προέδρου δεν αντιστράφηκε, παρά την αναδίπλωσή του, τόσο στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στην ιδιωτική επίσκεψή του στη Θράκη. Να σημειωθεί πάντως πως ήδη κάποιοι ανεγκέφαλοι είχαν φροντίσει να διαταράξουν το κλίμα με αντι-συγκέντρωση εθνικιστών, απειλητικά φειγ-βολάν και άλλες προκλήσεις, αν και τελικά όλα κύλησαν ομαλά.

Η ελληνική πλευρά, προετοιμασμένη, έδειξε χθες στον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεν είναι κομψό να επιχειρεί «μαγκιές» για εσωτερική κατανάλωση ενώ επισκέπτεται την Ελλάδα, το μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας με την Ευρώπη, αποκλεισμένος ων και με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Αντιθέτως, αυτό το κατάφερε η ελληνική ηγεσία που πιστώνεται ότι για πρώτη φορά μεταχειρίστηκε τη γλώσσα και το ύφος που απαιτεί η κοινή γνώμη.