Μέχρι και ο Κώστας Κυρανάκης έγινε έξαλλος. Ο πολύ δεξιός βουλευτής της ΝΔ δεν μπόρεσε να καταπιεί ότι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που είχε απαγορευτεί με εντολή Χρυσοχοϊδη πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και ήταν εξαιρετικά μαζικό.

Ads

Tο ξέσπασμά του στο twitter είναι πολύ χαρακτηριστικό των σκέψεων πολλών Νεοδημοκρατών που δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» στην πράξη δεν εφαρμόζεται και, όταν εφαρμόζεται, γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. «Ο κόσμος ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για να βάλει τέλος στην ασυδοσία της αριστεράς. Όχι για να συνεχίσουν να παραβιάζουν κανόνες που σέβονται όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες. Αδιανόητο να  παραμένουν επιχειρήσεις κλειστές και εργαζόμενοι σε αναστολή όταν επιτρέπονται τέτοιες εικόνες.»

Τι ακριβώς συνέβη;

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που έχει πιστέψει στο ρόλο του, ως άρχοντα της καταστολής, πήγε να «καθαρίσει» για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που είχε φοβίσει το Μέγαρο Μαξίμου. Και πήρε πάνω την φωτογραφική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την επόμενη Δευτέρα για να ανακουφίσει την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά, κυρίως, για να προσφέρει καλές υπηρεσίες στον πρωθυπουργό.

Ads

Οπως συνήθως συμβαίνει, δεν είχε σκεφτεί τα βασικά: Οτι το συλλαλητήριο θα γινόταν και θα είχε ακόμη μεγαλύτερη ορμή επειδή επιχειρήθηκε με αυταρχικό τρόπο η ματαίωσή του. Οτι δεν μπορούν οι αστυνομικοί να διαλύσουν μια ειρηνική διαδήλωση, με μάσκες, όταν είναι τόσο μαζική. Οτι ούτε καν πρόστιμα δεν γίνεται να επιβληθούν σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς που απλώς είναι στο δρόμο, όπως μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε πριν τις 9 το βράδυ.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα τεράστιο και θορυβώδες φιάσκο. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να εφαρμόσει τον κανόνα που αυθαίρετα θέσπισε και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απογοήτευση και την οργή των σκληροπυρηνικών οπαδών της που δεν της συγχωρούν τόση δειλία, τόση ανικανότητα και τόση υποκρισία.

Ακόμη και στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ η αμηχανία δεν κρύβεται. Πώς να υποστηριχθεί μια τέτοι αποτυχία; Και πώς να κρυφτεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που η κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις της; Η πρώτη ήταν στα Θεοφάνεια, όταν οι εκκλησίες, που θα ήταν κλειστές, άνοιξαν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται να χρεώσουν στο συλλαλητήριο οποιαδήποτε έξαρση κρουσμάτων. Αλλά στο μεταξύ εξετάζουν περιορισμούς στο λιανεμπόριο και αναβολή του ανοίγματος των σχολείων στις κόκκινες περιοχές, έχοντας κάνει, για μια ακόμη φορά, λάθη στους υπολογισμούς τους.

Για την κυβέρνηση είναι βολικό να ρίχνει το ανάθεμα στους διαδηλωτές αλλά δεν είναι καθόλου πειστικό. Οχι πια. Το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η μεγάλη επένδυση που έκαναν στον Μ. Χρυσοχοϊδη, ως ιδανικό εγγυητή μιας αποτελεσματικής και δημοφιλούς πολιτικής ασφάλειας, δεν αποδίδει. Οχι μόνο αυτό αλλά επιπλέον αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο καθεστωτισμός δεν είναι απλή υπόθεση και η προώθησή του από το σύστημα Μητσοτάκη δεν θα είναι εύκολη. Η δημοκρατία έχει αντοχές ακόμη και σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.