Η κωμωδία του 1997 “Ο Πρόεδρος, Ένα Ροζ Σκάνδαλο κι Ένας Πόλεμος”, σατίριζε τους βομβαρδισμούς που διέτασσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, για να στρέψει την κοινή γνώμη από το ερωτικό του σκάνδαλο με την Μόνικα Λουίνσκι. Αν εξαιρέσει κανείς την ροζ πτυχή, η απόφαση του προέδρου Τραμπ να βομβαρδίσει την Συρία θυμίζει πολύ την ταινία με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Ντάστιν Χόφμαν.

Ads

Τόσο χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, για έναν πρόεδρο που έχει μόλις εκλεγεί, έχουν να εμφανιστούν στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 30. Η απόπειρα του να διαλύσει το Σύστημα Υγείας του Μπαράκ Ομπάμα κατέληξε σε φιάσκο, όπως και η προσπάθεια του να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε όλους τους Μουσουλμάνους.

Οι πολεμοχαρείς σύμβουλοι τους οποίους είχε διορίσει σε κρίσιμες θέσεις ξηλώνονται ο ένας μετά τον άλλο, ορισμένοι από αυτούς επειδή κατηγορούνται για τις επαφές τους με Ρώσους αξιωματούχους, πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Με τους βομβαρδισμούς που διέταξε στη Συρία, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για τις ευθύνες του καθεστώτος Ασαντ στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής,  ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε τη πολιτική ατζέντα. Κατάφερε να διασπάσει το αρραγές μέχρι προχθές μέτωπο του αντίπαλου Δημοκρατικού Κόμματος, να εξασφαλίσει την υποστήριξη και των εχθρικών αλλά πάντα φιλοπόλεμων ΜΜΕ και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που τον θέλουν να διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ads

Ο Ντόναλτ Τραμπ είχε ειδοποιήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να αποσύρει τα στρατεύματα του από την αεροπορική βάση που δέχθηκε την επίθεση, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εικόνα. Ούτε παίζουν μεγάλο ρόλο τα twits του Τραμπ στο διαδίκτυο, με τα οποία κατηγορούσε τον Ομπάμα επειδή απειλούσε να βομβαρδίσει την Συρία το 2013, μετά από μια παρόμοια επίθεση με χημικά όπλα. Όπως και καμία σημασία δεν έχει ότι η επέμβαση Τραμπ δεν συνοδεύεται από μία γενικότερη πρωτοβουλία, αλλά ούτε καν μια απλή πρόταση για την επίλυση της συριακής τραγωδίας.

Κάθε πρωθυπουργός ή πρόεδρος που ντύνεται αρχιστράτηγος κερδίζει σε δημοτικότητα.  Το ότι η Συρία μετατρέπεται σε πεδίο βολής και ξένων επεμβάσεων, τα νέα κύματα προσφύγων που η κλιμάκωση του πολέμου θα προκαλέσει, τι σημασία έχουν αφού τα ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις;